söndag 13 december 2009

Face the Nation om sjukreformens läge i Senaten

Sjukvårdsförslaget i Senaten har gått framåt de senaste veckorna och även övervunnit en hel del saker som länge tett sig som hinder på vägen: det starka motståndet bland somliga moderata Demokrater mot en sk public option - en statlig försäkring för de miljontals oförsäkrade amerikanerna - och det starka stödet för detta bland progressiva Demokrater, gjorde att vägen framåt tedde sig mycket besvärlig för Harry Reid - Senatens Demokratiske majoritetsledare vars uppgift var att få ihop den nödvändiga koalitionen på 60 senatorer. Reid lyckades dock överbrygga problemet med hjälp att ett kreativt kompromissförslag: att hoppa över den statliga försäkringen till förmån till ett privat, men icke-vinstdrivande försäkringsbolag under överseende av ett statligt departement. Samt att sänka gränsen för medborgare att köpa in sig i det regeringsbaserade Medicare-programmet för äldre, och sänka gränsen så att alla från 55 och uppåt har rätt att köpa in sig i det programmet.

Majoritetsledare Harry Reid sade sig ha fått 5 liberala och 5 moderata Demokrater att enas om ett sådant förslag - vilket Reid hoppats ska förmå respektive läger att rösta för förslaget.

Igår släppte dock Centers for Medicare and Medicare Services - en division inom det amerikanska hälsodepartementet - en rapport som visade att förslaget att expandera Medicare skulle bli 234 miljarder dollar dyrare än den tidigare notan. Vilket gav Republikanerna ammunition för att skjuta på det helt och hållet Demokratiska sjukreformförslaget. Rapporten fastslår dock också att förslaget skulle förlänga Medicares livstid från 2017 - när det beräknats gå bankrutt, till 2026. Sjukreformförslaget skulle också enligt rapporten dra ner antalet oförsäkrade amerikaner från 57 till 24 miljoner människor. Något som Demokraterna använde för att försvara kostnadsökningen.

Men även Demokrater är skeptiska och fler och fler röster höjs för att det helt enkelt inte fungerar att expandera Medicare till dem under 65. På söndagens Face the Nation intervjuas Republikanernas minoritetsledare i Senaten Mitch McConnell, tillsammans med några Demokrater. Först sammanfattar dock programledare Bob Schieffer den nuvarande situationen för sjukvårdsreformen:


Watch CBS News Videos Online

Se även tidigare inlägg:

Inslag om Olympia Snowe
20091213

Jon Stewart om sjukvårdsdebatten i Senaten 20091211

Nelsons anti-aborttillägg röstas ner av Senaten
20091209

Sjukvårdskompromiss utformas i Senaten 20091208

Inga kommentarer: