tisdag 5 januari 2010

Guvernörskandidat manar mormoner att rädda Konstitutionen

Den 2 november 2010 hålls guvernösval i Idaho. Den sittande Republikanske guvernören Butch Otter har ännu inte bestämt huruvida han ska söka en andra ämbetsperiod eller ej. En republikansk partikamrat som dock bestämt sig för att försöka vinna posten är emellertid kandidaten Rex Rammell, som bland annat gjort sig känd för att i höstat funderat på att skaffa sig jaktlicens för att kunna "jaga Obama" - vilket skildras i följande klipp:



Rex Rammell som också ställde upp i senatsvalet 2008 som oberoende kandidat och då vann 5,4% av rösterna, är också mormon och har en speciell syn på mormonernas lära - en profetia som härleds till mormonernas grundare Joseph Smith, om att De Sista Dagars Heliga en dag ska komma till den amerikanska Konstitutionens räddning. Den 19 januari har Rammell bjudit in 100 manliga mormoner till Idaho Falls för att diskutera denna lära. Mormonkyrkan tar dock avstånd från såväl profetian som Rammells användande av denna lära som grund för sin politik, och släppte nyligen ett meddelande där de förklarade att profetian inte "hade been substantiated by historical research." Samt: "we hope that the campaign practices of political candidates would not suggest that their candidacy is supported by or connected to the church."

Detta har dock inte hindrat Rammell från att anordna sin konferens, och den 23 december höll han en presskonferens i sitt hem där han berättade om saken och mormonernas plikt att försvara Konstitutionen:

"I do not believe this responsibility lies solely on the shoulders of the LDS elders, but I do believe the LDS elders will play a significant role in it, and I believe I am one of those elders. I am tired to people telling me that I can't bring God and the Constitution into my campaign speeches."


Här är konferensen, som läckte ut till YouTube:



Mormonerna är en av USA:s främsta utbrytargrupper från det protestantiska trädet - kända politiker som också är mormoner är Demokraternas majoritetsledare Harry Reid från Nevada, och den Republikanske presidentkandidaten och tidigare guvernör i Massachusetts, Mitt Romney - som inför sin presidentkandidatur 2008 höll ett stort tal om "Tron i Amerika" för att -likt John F Kennedy före honom - förmå väljarna att inte skrämmas av hans tro. Mormonismen är dock en av de mest ogillade religionerna i USA - efter ateism och islam.

Källa: Idaho Statesman

Se även tidigare inlägg:

Välkomna till Colorado City 20090317

Politik och de mest ogillade religionerna i USA 20090218

Mitt Romney on "Faith in America" 20080208

Inga kommentarer: