torsdag 16 december 2010

Senaten godkänner Bushs skattesänkningar

Senaten har godkänt president Obamas kompromiss med republikanerna över tidigare president Bushs skattesänkningar. Alla skattesänkningar - inklusive dem för höginkomsttagare blir förlängda i ytterligare två år. I utbyte har republikanerna gått med på att acceptera ett stort stimulanspaket, arbetslöshetsersättningar, och en ett års Social Security pay-roll-skattesänkning med 2%.

Kompromissen röstades igenom i Senaten med hela 81 mot 19 röster och även om liberala/progressiva demokrater är mycket upprörda över Obamas kompromiss så ser möjligheterna att stoppa förslaget nu mycket mindre ut. Nancy Pelosi som fortfarande styr Representanthuset är förmodligen deras sista chans, men om så sker lär relationen mellan den demokratiska vänsterkanten och Vita Huset försämras drastiskt. Representanthuset kommer att ta upp förslaget eventuellt imorgon. Senatens majoritetsledare Harry Reid kallade utslaget för något oerhört stort, och sa:

“A tremendous accomplishment,” the Senate majority leader, Harry Reid of Nevada, declared shortly before the vote on Wednesday. “Whether you agree with all the contents of the bill or not, everyone should understand this is one of the major accomplishments of any Congress where two parties, ideologically divided, have agreed on a major issue for the American people.”


Det här är en stor seger för många: för president Obama, som denna gång gick emot sin partibas och vann. För de inkommande republikanerna som vann sitt första stora slag. Och naturligtvis även för president George W. Bush - som 2001 och 2003 drev igenom en av de största skattesänkningarna i USA:s historia - skattesänkningar som höll den amerikanska ekonomin i balans, trots budgetunderskott och finanskriser. Men mest av allt är det förstås en seger för de många amerikaner som nu slipper skattehöjningar i en tid när ekonomin inte är stark nog för en skattehöjning.

Budgetunderskott och statsskulder är andra viktiga frågor. Men det här var rätt väg att gå för att långsiktigt också kunna tackla dessa. Skattesänkningar är en långsiktig investering, skattehöjningar kan ibland vara nödvändiga, men är en kortsiktig lösning.

Källor: New York Times, The Hill

Se även tidigare inlägg:

FtN: David Axelrod om Obamas framtid, skattesänkningar etc 20101213

Inga kommentarer: