torsdag 23 december 2010

Muslimska extremister vill rensa mellanöstern från kristna

I ljuset av självmordsdådet i Stockholm har svenska muslimer uttalat sig i på en mängd olika håll. Somliga har menat att alla muslimer nu blivit stämplade som terrorister, och en akademisk vänster försöker lika ivrigt förklara att det verkligt farliga bakslaget nu är om detta väcker vrede mot muslimer.

Ett faktum det talas sällan om, som det dock borde talas mer om, inte minst bland svenska muslimer - är behandlingen av kristna i mellanöstern. Situationen för de kristna i Irak är frukansvärd - men liknande förhållanden råder på många håll runtom i muslimvärlden.

Här har the Global Catholic Network en artikel om förföljelsen av de kristna i Egypten.

“This is what the Muslim fundamentalists want,” sa den katolske prästen Rafic Greische till Vatican Radio. “They want the Christians to evacuate from the Middle East and leave. And this is what is happening every day.”


Den katolske prästen förklarar också hur muslimska grupper brukar bränna bilder på den koptiska kyrkans ledare, samt hur muslimer som överväger att konvertera till kristendomen hotas med döden.

Advent har således inte varit någon glädjens tid förklarade prästen - men de känner ändå tröst i en sak:

“Up to now, we don’t really feel Christmas in the joyful way,” he acknowledged. But within churches that may feel like fortresses, Egyptian Christians have a deeper source of security: “Jesus, who is with us (through) all these difficulties that we have.”


Situationen för kristna i Irak eller i Egypten är förstås en helt separat sak från vår relation till muslimer här i Sverige. Att kristna behandlas illa i sådana länder innebär inte att muslimer bör behandlas illa här.

Däremot kan det vara bra att ställa saker i rätt proportion: muslimer i Sverige behandlas inte på långa vägar lika illa som kristna i Irak, Egypten eller andra arabiska länder. Det trots att kristna i Irak och Egypten inte spränger sig själva (och andra) till döds. Det enda de vill är att leva ifred med full rätt att få utöva sin religion. Det tillåts de dock inte, istället ifrågasätts deras tro och varför de inte vänder sig till den sanna religionen - som trots allt, enligt den hotande pöbeln, är islam.

Här i Sverige däremot utförs både terrorattentat, mordförsök och hot om mord av muslimer som hänvisar direkt till såväl Koranen som Mohammed. Här gör vi dock vad vi kan för att motverka anti-islamistiska pöbelpack - det vore därför intressant att veta vad svenska muslimer gör för kristnas rättigheter i sina ursprungliga hemländer - eller åtminstone hur de ställer sig till saker som konvertering av muslimer i Egypten eller Irak, eller religionsfrihet i största allmänhet i länder som trots allt är överlag muslimska.

Källa: EWTN

Se även tidigare inlägg:

En kristen kvinnas öde i Pakistan 20101205

Patriark Bartholomew I om de kristnas situation i Turkiet 20100814

Inga kommentarer: