onsdag 8 december 2010

GITMO-fångar återvänder till slagfältet

President Obama har inte lyckats stänga ner Guantanamo-basen, vilket var något han lovade att göra inom ett år efter att han tillträdde som president i januari 2009. Det har nu snart gått två år sedan dess, och basen ser inte ut att stängas inom närmsta tid. Nu konstaterar en ny rapport också att frigivna GITMO-fångar återvänder till slagfältet. Det är inget helt nytt fenomen, det skedde även när Bush-administrationen släppte fångar. Men det sker fortfarande - något Fox News här nedan rapporterar ingående om.

Bland annat förklaras att omkring 150 av 598 frisläppta fångar har återvänt till slagfältet - vilket är 1 av 4. Av dessa 150 är dock 13 döda, 54 åter i fångenskap medan däremot 83 stycken är kvar på stridsfältet.

Inslaget förklarar också att GITMO-fångar som återvänder behandlas lite som rockstjärnor av de andra islamisterna - de får en hjältestatus pg a att de suttit som fångar på Guantanamo.

Ta en titt - det är ett mycket sevärt inslag - och det mesta fortsätter att bekräfta hur fel Barack Obama överlag har haft i sin syn på Guantanamo-basen och Bushadministrationens politik:



Här intervjuas också senator Lindsey Graham om rapporten, och denne förklarar att han önskar stänga ner GITMO - inte pg a att det är ett dåligt fängelse - utan pg a den symboliska status fängelset innebär:



Se även tidigare inlägg:

Obams GITMO-rättegång möter massiv kritik 20101119

------------------

Vinklad svensk media om Bush och GITMO 20100410

Inga kommentarer: