söndag 5 december 2010

En kristen kvinnas öde i Pakistan

I Sverige finns en slags perverterad syn på islam och anti-islamism, där det förstnämnda betraktas som något fint från en främmande kultur man bör visa respekt mot, medan det sistnämnda i för vänsterfolk låter som något som liknar nazism.

Time har här en berättelse om en fattig kristen kvinnas öde i Pakistan. Det hela började för 1,5 år sedan i den pakistanska Punjab-provinsen. En grupp kvinnor arbetade på en farm. I värmen erbjöd den 45-åriga fembarnsmamman Aasia Noreen (som också kallas Aasia Bibi) gruppen vatten - men avvisades med motiveringen att hon var kristen och att vattnet därför var orent.

Istället för att tyst acceptera avvisningen försvarade kvinnan sin tro. Ryktet om ordväxlingen spred sig och snart fick den lokala mullan nys om saken, och talade genom högtalarna på sin moské där han manade sina anhängare att ta itu med Aasia Noreen som anklagades för hädelse. Mobben anlände men polisen intervenerade och tog henne till häkte, men inte för att skydda henne - hon häktades och anklagades istället för att ha smädat islam och profeten. Efter 18 månader i fängelse dömdes hon nu den 8 november till döden av en lokal domstol.

Sedan dess har känslorna i landet svallat högt. Människorättsorganisationer har förkastat domen. Olika religiösa grupper som ofta strider med varandra har slutit upp och försvarat hädelselagen. Politiker som önskat frihet henne har hotats med dödsfatwor och på TV har olika sidor drabbat samman om frågan. Även utifrån har röster höjts, och påve Benedict XVI har krävt att kvinnan friges.

Situationen har skapat en debatt om hädelselagarna som tidigare inte funnits, men om den debatten kommer att hjälpa Aasia Noreen återstår att se. Domstolen beslöt att president Asif Ali Zardari inte får benåda kvinnan. Hennes familj hoppas nu att högre domstolar ska avskaffa domen och att hon ska friges. Hon är dock redan märkt och kommer även i bästa fall (dvs att hon inte avrättas) för sin egen säkerhet inte att kunna återvända till sin by igen.

En islamsk predikant från en by i Peshawar utlovade i fredags en belöning på 5,800 dollar till den som dödade Aasia Bibi - en 45-årig kvinna som inte kan läsa, och vars enda brott var att hon gjorde felet att försvara att hon som kristen försökte erbjuda törstande muslimska kvinnor lite vatten.

Alla muslimer är inte intoleranta - men den svenska vänsterpräglade förståelsen, där islam betraktas som en fin främmande kultur, medan kristendom och anti-islamism betraktas som förtryckande kolonialism och rasism, har fått en synnerligen spegelvänd verklighetsuppfattning. De första att vittna om detta är diverse fd muslimer världen över.

Källa: Time

Se även tidigare inlägg:

Walid Shoebat manar till konservativ anti-islamism 20101007

Inga kommentarer: