söndag 24 juli 2011

Norsk expert: mångkulturella samhället bakom terrordåden

Politiskt Inkorrekt har här en ett inlägg om Helge Lurås på det norska utrikespolitiska institutet, som i en intervju med Russia Today förklarar att det är det mångkulturella samhället och etablissemangets vägran att konsultera och ta folkets önskan i akt som marginaliserar folk som känner sig uteslutna från debatten, och att det är vad som provocerat fram massakern i Norge. Här är intervjun:



Jag kan inte särskilt mycket om hur samhällsdebatten går i Norge. Däremot måste den inställningen bland "etablissemanget" sägas vara fallet i Sverige. Den här bloggen är en produkt av min åsikt att rikstäckande svensk media överlag och generellt skildrar amerikansk politik både enkelspårigt och dåligt.

Detsamma gäller förstås i synen på islam, där islamkritik av svensk media överlag avfärdas som rasism eller "islamofobi" av skribenter och mediafolk som oftast har det gemensamt att de själva personligen kan väldigt lite om ämnet ifråga men däremot vet att de till varje pris inte vill vara intoleranta, trångsynta eller ännu värre - främja rasism. Av den anledningen lyfter de gärna fram saker som att det också finns andra extremister än muslimer - eller att, de gånger islamister faktiskt härjar, dessa inte representerar alla muslimer utan bara utgör en minoritet.

Ett sådant agerande stigmatiserar naturligtvis och tvingar den islamkritiska samhällsgruppen bort från den breda deliberativa processen, in i egna partier, forum och mer slutna gemenskaper där de kan vädra sina åsikter utan att riskera att behöva stämplas som nazister. Det i sin tur skapar i sig förstås inte våld, ej eller legitimerar det sådant. Däremot skapar det en miljö där den kollektiva känslan av isolation och stigmatisering för den enskilde kan näras - och sådana känslor utgör ofta en faktor bland extremister.

Utan att kunna mer än vad tidningarna skrivit om den ansvarige för massakern i Norge, så tyder mycket på att Anders Behring Breivik upplevde saken på detta sätt, i kombination med att han också isolerade, och hjärntvättade sig själv i att det också var just så som var fallet. Istället för att försöka bryta sig in i samhällsdebatten valde han att anse att det inte alls gick att åstadkomma - och att demokratin därmed var misslyckad. Genom att göra så och sedan se våld som enda lösning, så blev han dock demokratins fiende.

En för samhällsdebatten mycket tragisk sak vore därför om svensk media överlag nu skyller massakern i Norge på islamkritiska grupper. Som Helge Lurås i klippet ovan dock indikerar, så bör "etablissemanget" om de pekar finger mot andra, också rikta några fingrar tillbaka mot sig själva. Istället för att ge plats för en bred deliberativ debatt har man valt att stigmatisera och isolera.

Anders Behring Breivik har visat att högerextremism tyvärr fortfarande existerar i dess mest avskyvärda form - på samma sätt som otaliga islamister visat att islam också har många mycket otrevliga sidor. Inga av dessa faktum bör förringas eller trivialiseras. Svenska islamkritiker bör ständigt påminna sina anhängare om att demokratin verkligen fungerar - att denna institution överlevt mycket svårare omständigheter än modern högerextremism och islamistisk terrorism. Och att stigmatiserade grupper inom demokratiska samhällen mot alla odds nästan alltid lyckas få sina röster rejält hörda (vilket USA förövrigt är ett fantastiskt exempel på). De som seriöst och på icke-rasistiska grunder vill kritisera islam bör inte låta sig skrämmas av det som nu hänt i Norge, men däremot uppmana andra att inte isolera sig, att inte dra sig undan från den öppna samhällsdebatten utan att istället blogga, skriva insändare, hålla tal, debattera etc. De gånger "rasist"/"nazist" och "islamofob"-stämplar lösaktigt slängs omkring bör man heller inte ta anstöt, utan bara debattera också de sakerna. För det är just genom att göra så, som det öppna samhället faktiskt beskyddas.

Genom att mordhota och burka våld för att förtrycka det fria och öppna samhället, så som islamister gjort både i Sverige, Norge och i andra länder - och genom att isolera och stigmatisera, så som stora delar av etablerad svensk media gjort (vilket kanske också skett i Norge, om den saken vet jag dock som sagt inte mycket) - gör man det dock inte. Som den norske experten påpekade i klippet, så bidrar man möjligtvis i ännu större utsträckning - inte till att producera massmördare som Anders Behring Breivik (eftersom dessa ytterst själva bär ansvar för sina illdåd) men till att producera de miljöer i vilka dessa sedan kan skapas. Här har svensk media och svenska akademiker ett stort ansvar att ta ifråga om ett bredda istället för att kväsa debatten. Och enligt min mening har de ett mycket större ansvar än enskilda anti-islamistforum och enskilda bloggar har att bredda sina ståndpunkter. Det av den anledningen att dessa bloggar, forum, partier et c är produkter av att de inte fått utrymme någon annanstans, och oftast existerar främst pg a att de inte givits utrymme på andra håll - medan svensk media överlag ständigt har en högljudd megafon riktad mot det svenska folket som överröstar det mesta.

Den svenska debatten om islam behöver uppgraderas. Och svensk media bör inte utnyttja tragedin i Norge i syfte att fortsätta kväsa en legitim samhällsdebatt om hoten mot våra pluralistiska, demokratiska samhällen.

Se även tidigare inlägg:

Anders Behring Breiviks bakgrund klargörs 20110724

Inga kommentarer: