torsdag 14 juli 2011

USA:s politiska strid för glödlamporna

Här i Sverige och Europa har beslut om att utfasa glödlamporna accepterats. Alla har inte gillat det, men har besluten fattats av politiker så är det inte nämnvärt många som ansett sig kunnat göra så mycket åt saken. Så har fallet inte varit i USA.

Kongressman Joe Barton från Texas presenterade i januari The Better Use of Light Bulbs Act, som syftade till att förändra lagen om utfasning från 2007 som väntas träda i kraft 2012. SVD skriver här om saken, och citerar Joe Barton:

– Det här handlar om mer än energibesparingar, det handlar om den personliga friheten, säger Texas-republikanen Joe Barton, till CNBC.


I tisdags röstade Representanthuset dock ner Bartons förslag, som behövde två tredjedelar av rösterna i Representanthuset för att gå igenom fick 233-193 där kongressladmoterna överlag röstade enligt partilinjerna, men som dock även om det hade godkänts skulle haft en liten framtid i Senaten. Efter omröstningen skrev en mängd demokrater pikande twitter-meddelanden. Den demokratiska kongresskvinnan Jackie Speier från Kalifornien skrev:

"Republicans are obsessed with light bulbs, but when it comes to jobs, they’re out of bright ideas,"


Republikanerna har dock inte gett upp kampen. Kongresskvinna Michle Bachmann har länge ofta pratat om ämnet, och sitt förslag the Light Bulb Freedom of Choice Act, som hon introducerade i mars. Och på the Southern Republican Leadership Conference i New Orleans sa hon förra månaden:

“President Bachmann will allow you to buy any light bulb you want in the United States of America.”


Den republikanske senatorn Jim DeMint har introducerat ett liknande förslag i Senaten, som dock är mer av symbolisk natur, för att uttrycka sitt motstånd mot regeringens allt expanderande intrång i människors liv:

“It is just another government intrusion in our lives, and in the context of ObamaCare, telling us what kind of health insurance we have to buy, I think people are just increasingly aggravated that the government is telling us what kind of toilets we have, what kind of light bulbs we have, what kind of health insurance, so I think it is just coming to a boil outside,”


På delstatsnivå försöker man också kämpa för sina glödlampor. MSNBC rapporterar här om hur Texas ämnar försöka stifta en egen lag som ger delstaten rätt att sälja glödlampor med stämplen "Made in Texas":

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyDet här är förstås ett utmärkt exempel på vad som skiljer USA från Europa. Medan Europa generellt anser att det är helt okej för nationella regeringar och EU att fatta inkräktande beslut helt över folkens huvuden, så är det inte lika lätt att göra så i USA. Där finns dessutom en folkvilja att kämpa för det man själv anser vara en frihetlig rättighet, på ett sätt som inte finns i Europa. Här i Europa kämpar folk inte nämnvärt mycket för rätten att slippa att staten lägger sina fingrar i hur folk lever sina liv, däremot skränar man högt om staten anser sig inte ha råd att tillgodo se medborgarnas "sociala rättigheter", som rätten till välfärd etc. Det visar den stora skillnaden mellan Europa och USA - och vilket slags statsbygge som -i längden- håller och faktiskt gynnar alla bevisar historien.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

"The New Road to Serfdom" av Daniel Hannan 20101208

Inga kommentarer: