fredag 22 juli 2011

Bombdåd i Oslo och skottlossning på läger Utøya

Norge har drabbats av ett stort bombdåd vid stadens regeringskvarter - vilket en representant förs Stortinget konstaterar vara det värsta i landet sedan andra världskriget. Två personer är för närvarande bekräftat döda och flera andra skadade. Explosionen skedde vid 15.20 och det verkar ha rört sig om en bilbomb.

Norsk polis är försiktiga med att än så länge uttala sig om saken men allt indikerar att dådet var riktat mot den norska regeringsbyggnaden, vilket i så fall skulle vara första gången som terrordåd i väst riktats mot regeringsmakten sedan den 11 september 2001, medan dåd i Europa vid tidigare tillfällen - inklusive det i Stockholm för ett dryga halvår sedan - riktats mot en bredare allmänhet.

Än så länge vet man inte mycket om möjliga gärningsmän. Men terroristexperten Tore Björgo sa i norsk TV att allt tyder på att det är ett islamistiskt terrordåd mot norska myndigheter.

Misstankar har också riktats mot kontroverserna kring mulla Krekar - en irakisk kurd bosatt i Norge som sedan 2006 funnits på FN:s och USA:s terrorlista. Den norska regeringen har länge övervägt att utvisa Krekar, som har tydliga terroristsympatier. 2005 uttalade sig Krekar på Al Jazeera där han hotade med terror mot Norge om utvisningen verkställdes - och utvisningen har dragit ut på tiden bland annat pg a att Irak dit han är tänkt att utvisas inte kunnat garantera att han inte kommer att dömas till döden.

För en dryg vecka sedan väcktes åtal också åtal mot mulla Krekar för att ha hotat den norska politikern Erna Solberg. Politiskt Inkorrekt berättar också här om hur kurden Halmat Goran - som efter att tillsammans med en bekant bränt en Koran och lagt ut händelsen på YouTube - hotades till döds av mulla Krekar. Krekar har hävdat sin ståndpunkt med följande uttalande:

”Den som nedvärderar koranen blir automatiskt en kuffar – otrogen – i enlighet med islams alla fyra doktriner. Att döda denna individ är en plikt för alla muslimer oavsett om man befinner sig på muslimskt eller icke-muslimskt territorium. Denna person förtjänar att bli terroriserad. Man kan antingen sticka honom med en dolk i strupen eller skjuta honom i huvudet. Allt detta svär jag på att jag med hjälp av guds kraft kommer att förklara i rättegången, eftersom detta är i enlighet med lagen (sharia-lagen)”.


Ungdomar på ett socialdemokratiskt läger i Utøya utanför Oslo har också utsatts för skottlossning av en man utklädd till polis, där minst 5 personer uppges ha blivit skjutna. Det var tänkt att statsminister Jens Stoltenberg skulle ha talat på lägret.

Än så länge är som sagt många saker oklara gällande dåden i Norge - men det mesta tycks alltså antyda att även Norge nu på nära håll har drabbats av militant islam. Och Sverige bör förstås göra allt för att bistå vårt grannland på alla tänkbara sätt.

Se även artiklar i DN, SVD, Aftenposten

Inga kommentarer: