lördag 30 juli 2011

Varför SSU:s ljusmanifestation plötsligt blev meningslös

Jag skrev igår om vad jag tyckte var en mycket hedervärd ljusmanifestation anordnad av socialdemokratiska ungdomsförbundet på Sergels torg igår kväll för att hedra offren efter den norska massakern och dra en tydlig gränslinje mot extremistiska anti-demokratiska krafter. Jag skrev följande om varför detta var så bra och så viktigt:

Ett bra och viktigt initiativ. Och att samtliga svenska partier markerar mot denna form av extremism är av högsta vikt. Dådet som inträffat har väldigt lite med vänster- eller högerpolitik att göra, utan om man följer det demokratiska samhällets spelregler eller ej. En gemensam manifestation likt denna visar att partier trots ideologiska olikheter har en sak gemensamt som den norske gärningsmannen inte hade - nämligen en tro på det demokratiska systemet och de värderingar som där medföljer.


Idag snappade jag dock upp en mycket nedslående sak som Politiskt Inkorrekt här rapporterar om:

Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) var på plats på Sergels Torg i Stockholm på den minnesstund som arrangerades för offren i terrordåden i Norge. De andra ungdomsförbunden bjöds upp på scenen för att uttrycka sin sorg och tända ett ljus – men SDU nekades att delta.

Gustav Kasselstrand, ordförande för SDU, kommenterar:

– Jag och mina förbundskamrater hade till dagens manifestation med oss ett ljus som vi ville tända för de drabbade i Norge och för det norska folket. En attack på ett ungdomsförbund är en attack på alla ungdomsförbund och vi ville visa att vi delar sorgen med SSU, AUF och de andra förbunden.

– I samband med att representanter för de andra förbunden bjöds upp på scenen för att dela sin sorg med SSU och tända ett ljus, tog jag för givet att SDU också var välkomna. Jag fick dock blankt nej av SSU som sade att vi inte fick delta. Vi beklagar deras beslut att, trots pratet om demokrati och gemenskap över partigränserna, neka SDU att delta i sorgemanifestationen.

SDU respekterade beslutet, trots att man ansåg det vara helt felaktigt. Efter manifestationens slut tände vi ett ljus för de drabbade, på den plats där allmänheten fick tända ljus eller lägga blommor.


SSU stängde alltså ut SDU från att medverka - vilket fråntar manifestationen minst hälften av vad som borde ha varit poängen med arrangemanget - nämligen att visa att alla partier oavsett ideologiska skillnader eller sakpolitisk åsikter drar en linje mot icke-demokratiska krafter, medel och målsättningar. Det är sällan jag skriver om svensk inrikespolitik och det är sällan jag skriver om Sverigedemokraterna. Mitt intresse har oftast med större ideologiska frågor att göra än vad svensk politik vanligtvis centrerar kring - men det här var en av de mer smaklösa ageranden jag sett på riktigt länge.

Vad SSU gör är således att inte alls få manifestationen att uppvisa ett stöd för demokratin, utan att visa att vad som gäller är att ha "rätt" ideologi eller "rätt" politiska åsikter (åsikter som faller i linje med socialdemokraternas egna) - att vara "politiskt korrekt" för att nu uttrycka saken lika klichéfyllt som begreppet idag har blivit.

Jag är inte Sverigedemokrat (trots att jag är islamkritisk) - men helt oavsett vad man tycker om SD:s politiska sakfrågor så torde det stå klart för vem som helst att SD helt tar avstånd från dådet ifråga. Att inte låta SD uttrycka detta vore lika befängt som att -inte- låta ett muslimskt parti eller en muslimsk organisation ta avstånd från terrordåd - i tron att dessa "egentligen håller med terroristerna". Tänk om Bush hade agerat lika befängt efter 9/11 som SSU nu gjort. Det hade väckt ramaskri bland vänsterkretsar. Och i så fall med rätta. Så gjorde han förstås inte eftersom Bush var en genial president. Men detta är vad SSU just har gjort.

Det här agerandet var smaklöst. Och om andra ungdomspartier deltog i manifestationen medvetna om att SDU utestängts så bär de del i skammen. De borde förstås ha vägrat medverka så länge SDU inte också tilläts delta - av just anledningen att manifestationen inte handlade om sakpolitiska frågor utan om de stora demokratiska principer Anders Breivik med sin handling visade att han inte trodde på.

Vad detta visar är således att vänstern - och där inkluderas tyvärr nu SSU - är föga goda bärare av de demokratiska principerna. Man är intresserad av att vinna i sina egna politiska övertygelser - inte att stå upp för demokratiska principer. Vi som är kritiker av socialismen vet att socialism historiskt varit likadan - och desto mer ideologisk socialism desto mer centraliserad likriktning. Däremot råder det inte, och borde heller inte råda, några tvivel på att Sveriges socialdemokrater eller vänsterpartister är just demokrater. Det är dock det som gör ageranden som detta så förbluffande.

Det var dock hedervärt av SDU att medverka i alla fall, och trots utestängandet visa de mördade offren sin sympati.

Källa: Politiskt Inkorrekt

Se även tidigare inlägg:

Minnesstund för de norska dödsoffren

5 kommentarer:

Stig Olsson sa...

Tack för en utmärkt skrivet inlägg!

Jag hoppas du inte misstycker att jag klippte in det till min egen blogg, givetvis med länk hit.

Det är läskigt när även de unga sossarna beter sig som deras gamla gråsossar!!!

För mig blir det bara ett bevis på hur djupt den socialdemokratiska hjärntvätten sitter!

Den har ju trots allt pågått ända sedan 1932, med lögner och enorm propaganda, så egentligen skulle man väl inte var förvånad, ändå är jag det.

Ronie Berggren sa...

Du får länka kors och tvärs, bäst du vill - kul att du hittat hit :)

Pibb sa...

Jag tycker att alla som försöker vinna politiska poänger på händelserna i Norge utnyttjar offrens död på precis samma sätt som Breivik själv. Det är bara att de själva inte hade handen på avtryckaren på Utöya.

Bra inlägg som uppmärksammar något viktigt!

Anonym sa...

Som sagt, vad är det för poäng med att hålla på med dylika manifestationer i politisk anda om inte alla representanter får vara med?

Här gjorde SSU ett stort misstag, och det kommer dom att få känna av när turbulensen har lagt sig!

I Norge sörjer ALLA sida vid sida.

Tobbe

Sanity sa...

Strax innan man fick veta att det var Breivik som hade utfört dådet så lät det så här från de främlingsfientliga, multikulturhatare och övriga SD-anhängare: "Nu måste vi ställa upp för våra bröder i Norge", "Vem som än gjort detta måste samhället visa sin avsky mot sådana tankar", "Nu måste Norden förena sitt folk mot detta hat". - Var är de orden nu? Var är sammanhållningen?, Var är protesterna mot detta avsky? Var är orden att offren är ens systrar/bröder?