torsdag 28 juli 2011

Representanthuset på väg att skapa religionsfrihetsminister

Representanthuset är på väg att rösta igenom ett förslag som skapa en religionskonvoj i syfte att övervaka religionsfrihet i mellanöstern och Asien, i länder som Afghanistan, Pakistan, Irak, Iran, Egypten och Libyen. Konvojen ska ledas av en diplomat som nomineras av presidenten och godkänns av Senaten. Syftet är att värna religionsfrihet för minoritetsgrupper och arbeta med regeringar för att garantera dessa.

Den republikanske kongressmannen Frank Wolf från Virginia, som ligger bakom förslaget, säger att religionsfriheten står under attack i mellanöstern och delar av Asien.

"If the international community fails to speak out, the prospects for religious pluralism and tolerance in the region are bleak," sa han på kongressgolvet.


Obama-administrationen kommer att bestämma vem som ska nomineras till posten men William Murray, ordförande för the Religious Freedom Coalition, sa att hans grupp stödde John Hanford, som arbetade i Utrikesdepartementet under George W. Bush.

"He is already extremely well-versed and has the experience to deal at that level," sa Murray om Hanford.


The Iraqi Christian Relief Council arbetar också tillsammans med the Iraq Sustainable Democracy Project för att få fram en lista med möjliga kandidater. Och Juliana Taimoorazy, president för Iraqi Christian Relief Council skrev i ett email att hon var oroad över "the plight of the Christians in the Middle East, especially in Iraq."

Kalinda Stephenson, som arbetar för kongressman Wolf, sa att kongressmannens angelägenhet stärktes vid en resa till Egypten nyligen där minoriteter är oroade över sina rättigheter.

"With all the political upheaval that's going on in the Middle East ... they feel it's created a political vacuum, and it's left these religious minorities particularly vulnerable," sa Stephenson.


Detta är mycket välkommet. De kristna i mellanöstern lider av verkligt förtryck från militanta islamister som önskar eliminera kristendomen. Anders Strindberg, statsvetare och mellanösternexpert, skrev också en opinionsartikel på SVD om just detta ämne, där han konstaterar att det kristna lidandet inte är något man bekymrar sig särskilt mycket om i ett sekulariserat Europa. Det är dock tur att USA gör det.

Källa: Fox News

Se även tidigare inlägg:

Al Shabab förbjuder "kristen" samosa i svältens Somalia 20110728

Inga kommentarer: