fredag 29 juli 2011

Robert Spencer försvarar sig

Den amerikanska islamkritikern Robert Spencer citerades över 50 gånger i den norske massmördaren Anders Breiviks manifest. Somliga har därför hävdat att Spencer kan ha inspirerat till dådet. Något New York Times blev en av de första tidningar att göra med denna artikel. Här har MSNBC ett inslag om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyJag har som nämndes i detta inlägg - läst Robert Spencers bästsäljande böcker och även följt honom på Internet sedan 2007. Han, likt så många andra islamkritiker är vare sig rasister eller hatviglare. Tvärtom, så vill de däremot belysa den hatretorik som (ofta direkt baserad på Koranen, haditherna etc) på många håll föregår runtom i muslimvärlden och som de menar är ett hot också mot Europa - ett hot som allmänheten och de etablerade partierna helt blundar inför i just rädsla för att vara "intoleranta" eller främlingsfientliga.

Vänstern gör dock allt för att utmåla Robert Spencer och andra som han som rasister - och efter dådet i Norge har vänstern fått ny ammunition för att göra detta. Att många islamkritiker är fd muslimer, eller människor med en muslimsk bakgrund - som definitivt inte hatar sina familjer, sina släktingar eller vänner som fortfarande är muslimer - avfärdar eller trivialiserar ofta vänsterfolket.

Hursomhelst. Robert Spencer är ingen rasist, han är heller ingen hatviglare eller muslimhatare. Han är en kritiker av en religion han (på goda grunder) anser vara mycket problematisk för det demokratiska samhället eftersom nästan allt i religionen (och som religionen historiskt alltid uttolkats som) är totalitärt. Och precis som det på demokratiska grunder går att driva en anti-rasitsik kritik mot totalitära ideologier, så går det förstås att göra också med religioner. Vilket är vad Robert Spencer gör.

Här intervjuas Spencer på kanadensiska The Source, där han försvarar sig mot den senaste kritiken och också berättar hur han efter det som hänt i Norge själv blivit mordhotat ett antal gånger. Det är en alldeles förträfflig intervju där Spencer ges utrymme att förklara sin syn på och där programledaren också beskriver sitt eget intryck av Spencer:Se även tidigare inlägg:

Mona Sahlin spelar ut Stoltenberg mot Bush 20110727

----------------------

Kanadensisk debatt om Norgemördarens tro 20110727

Bill O Reilly tar ton mot pratet om den "kristna extremismen" 20110726

Inga kommentarer: