lördag 30 juli 2011

John Boehners förslag röstas igenom av GOP

John Boehners förslag för höjning av skuldtaket röstades till slut igenom i Representanthuset med 218 mot 210 röster (alla demokrater röstade emot) efter att Boehner lade till en provision som kräver att Kongressen röstar igenom ett tillägg i Konstitutionen med ett krav på balanserad budget - utan ett sådant hotar man däremot att låta nationen gå i konkurs nästa år.

Resultatet var en stor framgång för John Boehner - men ett bakslag för demokraterna som nu tvingas ta ställning till en konkret plan för hur situationen skulle kunna lösas - en plan man dock inte är överens med. I Senaten hotar demokraterna med att rösta ner förslaget och president Obama har också hotat med att lägga in sitt veto.

Men segern för republikanernas del är att man faktiskt gjort något: man har lagt fram ett konkret förslag för hur den rådande krisen kan lösas. Och demokraterna kommer nu inte att kunna beskylla republikanerna för att ha sabbat processen eller inte gett något konkret lösningsförslag. Ett veto och ett ytterligare förhalande innebär nu istället att demokraterna kan komma att ses som de som härnäst sätter käppar i hjulen för att få processen löst innan den 2:a augusti. Således var detta en seger för republikanerna helt oavsett vilka komponenter av detta förslag som kommer att realiseras. Nu är processen nämligen inne i elfte timmen, och det ska mycket till för om demokraterna helt ska våga kasta det här förslaget i sjön - oavsett de saker man tidigare hotat med.

Svensk media framställer gärna saken som så att republikanerna alltid försöker sätta käppar i hjulen och spela rävspel. Sanningen är förstås att båda partier gör detta. Men republikanerna gör det nästan alltid utifrån ideologiska övertygelser - medan demokraterna gör det för att vinna dagspolitiska poäng.

Källor: Politico, New York Times, Fox News, DN

Se även tidigare inlägg:

Presidentkandidaterna om skuldtaksomröstningen 20110729

Inga kommentarer: