söndag 24 juli 2011

Anders Behring Breiviks bakgrund klargörs

Den 32-årige Anders Behring Breivik (På bilden) har erkänt både massakern på Utøya där minst 85 ungdomar dödades och bomben vid regeringskansliet i Oslo där minst 7 människor dödades. Det är det värsta dåd Norge drabbats av sedan andra världskriget.

Nu börjar bilden också bli allt tydligare vem och vad för slags person 32-åringen var. DN skriver här om Behring Breiviks 1,500 sidor långa manifest "2083 – A European Declaration of Independence” - där han önskar bekämpa det multikulturella samhället - med dess kulturmarxism och islam.

Han har också en video där manifestet skildras, som Politiskt Inkorrekt visar på denna länk där gärningsmannens manifest också går att ladda hem.

Gärningsmannen var också mycket aktiv på Internet. Document.no - ett borgerligt norskt fourm, som bl a också varit islamkritiskt - var ett av de forum där Breivik var aktiv. Document.no har här sammanställt en sida med Anders Breiviks alla inlägg. Där skriver han bland annat:

Hadde Vest-Europa og US bestemt seg for å fengsle alle Marxister (Nazister og Marxister) etter WW2 og banne Marxistiske prinsipper som hat-ideologi på linje med Nazisme hadde vi aldri vært i dagens situasjon.

Men vi lærer vel så lenge vi lever. Jeg tviler på at et fremtidig patriotisk regime vil gjøre denne feilen en gang til, hvis vi da klarer å redde Vesten før det er for sent...:-)


Bombdådet i Oslo och massakern på Utøya hade också planerats under lång tid. Något han tycks ge uttryck för i sitt manifest. DN skriver om detta och citerar gärningsmannen:

Det mastiga dokumentet innehåller dessutom en mycket detaljerad beskrivning om hur han har planerat dåden.

Mycket talar för att han genomförde attackerna helt på egen hand; i en kalkyl konstaterar han att det förvisso går mycket snabbare att planera en attack om man är flera personer, men att risken att bli upptäckt också blir avsevärt större.

”Det gamla talesättet; "om du vill ha någonting gjort, gör det själv" är lika relevant nu som det var förr.”, skriver han.

Samtidigt har enligt dokumentet författaren skrivit ungefär halva texten själv. ”Resten är ett samarbete mellan flera modiga individer i hela världen”, heter det.

Vidare beskrivs hur han under sommaren 2010 åker ut i skogen och gräver ner en väska innehållande skyddsväst, fotanklar, polisgradbeteckningar och annan utrustning som han planerade att använda vid attentaten.

Han märker dock att en skyddsdräkt, lik den som upploppspolis använder, inte får plats. I stället tvingas han gömma den i en låda på sin vind.

Torsdag den 14 juli 2011 oroar han sig för att ha blivit dieselförgiftad i sitt arbete med bomben och skriver vidare:

”Planerar en resa till huvudstaden i morgon. Jag måste gå upp runt 06.00 i morgon. Ska göra några ärenden när jag är där, bland annat plocka upp en skåpbil från Avis biluthyrning (maxvikt 1.340 kg)”

Han nämner i ett tidigare inlägg hur han har bokat ytterligare en bil hos uthyrare.

Dagboksliknande anteckningar förekommer från så tidigt som 2002, och i anteckningarna från det senaste året, som på slutet är så gott som dagliga, beskriver han bland annat hur han har genomgått träning i pistol- och gevärsskytte.

Han listar dessutom vilka olika komponenter, bland annat en avsevärd mängd konstgödsel, han har inhandlat för att kunna tillverka en kraftfull bomb.

Breivik skriver också att han tagit stora mängder anabola steroider veckorna före terrorangreppen. Han berättar att han gått upp från 86 till 93 kilo på tre veckor på preparatet och att han aldrig varit starkare.

Samtidigt skriver han att han använder en blandning av efedrin och koffein blandat med aspirin för att bli mer uthållig.

Han skriver också att terroraktionerna är närmast att se som en marknadsföringsoperation som ska bidra till att hans manifest ska bli känt för världen.

I manifestet framgår det också att han är beredd på att själv bli ihjälskjuten i samband med attackerna. Han skriver också att han har lyckats hålla sig motiverad i nio år när han planerat dåden.

Den sista dagboksanteckningen är daterad fredag den 22 juli 12.51:

”Jag tror att det här blir mitt sista inlägg. Det är nu fredag den 22 juli, 12.51.”


Politiskt Inkorrekt har här också en mycket bra beskrivning av hur Anders Behring Breivik bör profileras och skriver:

Massmördaren Anders Behring Breivik planerade sina dåd länge – och detaljerat. I ett omfattande manifest och dagbok på drygt 1.500 sidor med titeln ”2083 – A European Declaration of Independence” (2083 – En europeisk frihetsdeklaration) redogör han under namnet Andrew Berwick för sina planer. Manifestet påminner på sätt och vis om Ted Kaczynskis ”Unabomber Manifesto” medan bombdådet är en kopia av Oklahomabomben. De känslokalla skjutningarna är också en kopia på valfri skolskjutning exempelvis Columbinemassakern.


I demokratier helgar målen inte medlen. Högerextremister, vänsterextremister och militanta islamister befinner sig alla utanför det demokratiska samhällets gränser - och det är av yttersta vikt att Norge, Sverige, de nordiska länderna och den demokratiska världen drar upp tydliga ideologiska gränser mot extremiströrelser som inte följer de demokratiska demokratibyggenas spelregler. En grupps hat och vansinneshandlingar legitimerar inte andra gruppers hat och vansinneshandlingar, och en dålig ideologi legitimerar inte en annan dålig ideologi. Västvärlden måste därför dra tydliga linjer mot såväl militanta höger som vänsterextremister - som mot militanta islamister - som te x de som i tron att dådet i Norge var en jihadistisk handling gjorde uttalanden som detta:

The news of an explosion in the Norwegian government quarter was cheered as "good news" by Al-Qaida followers on Islamic Internet forums. "You don't have much more time to pull your soldiers out of Afghanistan or you'll see blood in the streets", wrote one user.


Den demokratiska världen måste vara på vakt mot alla dessa grupper. Och i det avseendet bör alla demokratiska partier - oavsett blocktillhörighet, stå på samma sida.

Källor: SVD, DN, SVD, DN, DN

Se även tidigare inlägg:

Minst 80 döda på Utøya - högerextremist gripen 20110723

President Obama ger Norge sina kondoleanser 20110722

En hyllning till Norge 20110722

Islamister tar på sig Oslo-dådet 20110722

Bombdåd i Oslo och skottlossning på läger Utøya 20110722

Inga kommentarer: