söndag 24 juli 2011

NASA säger upp 9000 anställda - ryssarna blickar framåt

I torsdags sade NASA upp 9000 arbetare - här intervjuas en av dessa på MSNBC:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economySamtidigt som NASA säger upp ytterst kompetent personal i enlighet med president Obamas rymdpolitik, så blickar ryssarna framåt. MSNBC har här en artikel om hur ryssarna nu betraktar framtiden i rymden som deras.

Det kalla kriget är förstås sedan länge över och USA och Ryssland samarbetar i rymden. Men NASA-veteraner har varit kritiska till Obamas ambition om att internationalisera rymdforskningen eftersom detta kommer att underställa sådan forskning ett internationellt politiskt spel. Och för närvarande verkar internationaliseringen i första hand ha inneburit att USA försvagats medan Ryssland stärkts. Så länge de politiska relationerna länderna emellan är goda så är detta kanske inte hela världen - den dag relationerna försämras ligger USA illa till, om man då inte återuppbyggt sin nationella rymdkompetens.

Republikanerna borde nyttja detta tillfälle genom att påpeka att Obamas rymdpolitik varit katastrofal. I detta avseende har dock te-party-rörelsens och libertarianernas skepsis mot allt vad regeringsprogram heter gjort att även republikanerna överlag slutit upp bakom Obamas plan - vilket i normala fall inte brukar vara fallet.

Något förenklat (med främst NASA i åtanke) är att felet med Obama är att han vill förstatliga fel saker och privatisera fel sådana, medan felet med dagens libertarianer är att de vill privatisera allt.

Se även tidigare inlägg:

Atlantis - USA:s sista rymdfärja har landat 20110721

Inga kommentarer: