söndag 11 mars 2012

Gingrich om Good Christian Bitches (GCB)

I vår släpper ABC komedi/drama-serien GCB (Baserad på en bok med titeln "Good Christian Bitches") - här är trailern till serien som helt uppenbart överdriver såväl som driver med amerikansk evangelikal frikyrkokristendom:



En av dem som uttalat sig om serien är Newt Gingrich, som i fredags på ett kampanjevent i Mississippi, sa så här:

“Here’s to show you the biases of the elite media, look at the new show that’s on that has the word ‘Christian’ in it and I want you to take the exact name, drop out Christian and put in Muslim,” Gingrich said. “And ask yourself, is there any network that would have dared to run a show like that and you know the answer is not a one because anti-Christian bigotry is just fine in the entertainment industry but they have to be very protective of Islam.”


En mycket klarsynt iakttagelse. Här kritiseras seriens karaktäriseringar också av Brent Bozell.

Se även tidigare inlägg:

Den amerikanska anti-katolicismen 20120301

2 kommentarer:

Björn sa...

Fast skillnaden är ju att Islam är en minoritet i USA och att majoriteten hånar minoriteter bör man akta sig för. Att kritisera en majoritet är däremot en annan femma.

Ronie Berggren sa...

En bra ståndpunkt som jag generellt håller med om, men den inställningen blir farlig om den går för långt - om den övergår till självcensur och blindhet inför de problem som faktiskt finns med den minoritetsåsikt man av de skälen låter bli att kritisera. Så anser jag att fallet är i både USA och stora delar av Europa ifråga om islam.

Nazismen är en minoritetsåsikt som vi fortfarande kritiserar, helt enkelt pg a att vi anser att alla dess premisser är felaktiga. Och som vi därför anser inte är bra om den får spridning i vårt majoritetssamhälle.

Ifråga om islam har dock en sund västerländsk självkritik övergått till en mycket osund självcensur och blindhet för såväl historien som verkligheten, där väst bara ser sina egna brister och blundar för de problem med islam som faktiskt finns, som man aldrig skulle ha blundat för om det rört sig om andra sorters tankeföreställningar som te x nazismen.

Detta gäller inte minst Hollywood - vilket serier som GCB visar där man lyfter fram felaktiga negativa föreställningar om kristna som fakta - medan man på många andra håll i skildringen av islam lyfter fram felaktiga positiva föreställningar som fakta (mitt senaste exempel är den nya Robin Hood-filmen).