lördag 3 mars 2012

Inför prov-nomineringsvalen i Washington state

Ikväll håller delstaten Washington ett provval som inleder en längre process av nomineringsval där 40 delegater kommer att delas ut via påföljande nomineringsval. Vad kvällens provval handlar om är dock helt och hållet momentumeffekten inför Supertisdagen.

Vem som kommer att vinna är dock i princip omöjligt att förutsäga - enligt den senaste undersökningen av PPP leder dock Romney med 5% - och såväl Mitt Romney, Rick Santorum, Newt Gingrich och Ron Paul har kampanjat i delstaten som vanligtvis aldrig brukar spela en så här stor roll i primärvalssammanhang.

I delstaten får kan den som vill rösta, och man för inte ens register över partimedlemmar vilket innebär att vem som helst kan komma fram och säga att den är republikan och sedan delta i beslutsprocessen.

Rick Santorum kampanjar i delstaten och fortsatt basunera ut sin socialkonservatism bland evangelikala grupper i delstaten. Mitt Romney har också kampanjat i delstaten men inte avsatt några nämnvärda resurser för att vinna den i jämförelse med andra uppkommande delstaterna ganska oviktiga delstaten. Även Newt Gingrich har på sistone besökt delstaten - Ron Paul har däremot kampanjat flitigast och är även den ende kandidat att sända tv-ad:s i delstaten som utmålat Santorum som en fejk-konservativ och Romney som en flip-flopper.

“In theory, Ron Paul’s going to do very well because he has an organization out here,” said Washington Republican Party Communications Director Josh Amato. “He’s been out here identifying voters for six months.”


En spännande kväll väntar således - och de som har mest att vinna på en momentumeffekt vid en seger är förstås Rick Santorum och Ron Paul.

Källor: Politico, Real Clear Politics, McClatchy

Se även tidigare inlägg:

Chuck Todd och David Gregory om Romney och Santorum 20120301

Inga kommentarer: