lördag 7 juli 2012

Ett växande EU/EMU-motstånd

DN skriver här om ekonomen Nouriel Roubini, verksam vid New York University, som argumenterar för att Finland skulle kunna bli det första land att lämna euron. Något han resonerar om i denna artikel i EconoMonitor. Han förklarar bland annat att de övriga nordiska länderna står utanför och att dessa klarat sig bättre än euroländerna. Om Finland skulle träda ur - och i landet växer missnöjet - så skulle man ändå ha goda chanser till bra handelsavtal med EU och Tyskland.

Almedalsveckan är också i full gång, och SVD har låtit sina läsare chatta med de olika partiledarna. Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet och Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna fick båda frågor om EU/EMU och uttryckte ganska tydligt sitt motstånd.

Jimmie Åkesson sa/skrev så här:

Europa står vid ett vägval. Ska man långsiktigt kunna hålla ihop EU-projektet så krävs det att man löper inan ut och harmoniserar det mesta, fr a den ekonomiska politiken. Eller så tar man några steg tillbaka till ett mellanstatligt samarbete mellan självständiga stater. Jag kommer att kämpa för det senare. Vi vill inte ha någon monsterstat i Europa.


Och Jonas Sjöstedt sa/skrev så här:

Euron är ett misstag och länder måste ges en möjlighet att lämna euron under ordnade former. Banksektorn måste regleras hårdare och få stå för sina egna förluster. Dessutom behöver vi investeringar för att få människor i arbete. Krisens bördor måste fördelas rättvist.


Ett gryende motstånd som naturligtvis är välkommet, eftersom ett avståndstagande från hela EU-projektet är vår tids viktigaste fråga för att värna de europeiska demokratiernas frihet. Det måste dock sägas vara lite beklagligt att det bara är dessa två partier som förstår detta. Och det vore välkommet om även partierna med lite mer socialliberal bakgrund också vaknade upp kring denna fråga.

För övrigt rekommenderas vår senaste podd "En jämförelse mellan EU och USA" som specifikt handlar om problemen med EU:s ekonomiska politik och ideologiska premisser. Vilka sedan jämförs med USA.

Här är också Kreti och Pletis utmärkta låt "Rösta Nej" som användes som anti-EMU-sång av Ung Vänster i Örnsköldsvik 2003. Här i en tappning med Jonas Sjöstedt i bakgrunden:



Inga kommentarer: