När Justitieminister Eric Holder förra veckan förespråkade minskade fängelsestraff för icke-våldsamma drogrelaterade brott, hänvisade han bland annat till hur sådana reformer lyckats i Texas.
Den liberale Justitieministern Eric Holder har inte mycket gemensamt med Texas konservative guvernör Rick Perry; men synen på behovet av fängelsereform är ett undantag bland olikheterna.
The Economist skriver här om USA:s fängelsesystem och om en alltmer partiöverskridande konsensus om att det är dags för reformer.
USA har världens högsta fängelsepopulation (med Kina på en distanserad andraplats) och 1 av 107 vuxna amerikaner satt 2011 i fängelse. Därtill befann sig 1 av 34 vuxna under någon form av övervakning. En svart man i USA löper 3,6x högre risk att hamna i fängelse än en svart man gjorde i Sydafrika 1993 innan apartheid-systemet föll.
USA:s federala fängelsesystem - som Eric Holder är chef över - hade från 1940-1980-talet en relativt stabil fängelsepopulation på ca 24 000 människor. Sen kom dock crack-epidemin, mot vilken Kongressen mobiliserade genom att införa obligatoriskt höga minimistraff. En förstagångsförbrytare fick ett minimistraff på 5 år, och en återfallsförbrytare på 20 år. Alla inom en drogverksamhet fick också kollektiva straff för hela operationen, vilket innebar att en unge som fick några dollar för att hålla utkik åt någon langare vid ett gathörn kunde få samma straff som knarkbossarna. 1994 försökte Kongressen ändra denna problematik genom att införa undantag för dessa former av straff, men undantagen var så begränsade att de i praktiken inte kom att förändra särskilt mycket - vilket visas i fängelsestatistiken för federala fängelser där antal fångar stigit från 24 000 år 1980 till 219 000 idag. Detta parallellt med att de faktiska våldsbrotten i USA minskar.
Somliga argumenterar för att hårda fängelsestraff minskar brotten - vilket stämmer, konstaterar artikeln. Men USA har sedan länge nått den punkten, och att hålla ungdomsbrottslingar inlåsta i årtionden hjälper ingen, är inte humant och är heller inte kostnadseffektivt. Många domar är också orättvisa. Ett exempel är en man i Kalifornien som sålde marijuana till patienter (där detta är legalt) men blev ändå dömd av den federal domare till tio års fängelse.
Reformprocessen började i Texas:
I Kongressen har senatorer som Rand Paul (republikan) och Patrick Leahy (demokrat) föreslagit reformer med rätt för domare att utdöma lägre straff än de hårda minimistraffen, men arbetet har länge pågått i de enskilda delstaterna, något Eric Holder också förklarade i sitt tal. Och allt började med Texas, där guvernör Rick Perry 2003 drev igenom en lag som gjorde att personer som ertappades med lätt droginnehav fick skyddstillsyn istället för fängelse. Och 2007 avsatte man 241 miljoner dollar för drogbehandling istället för fängelse, för icke-våldsamma drogförbrytare.
Framgången visade sig i statistiken. Mellan 2003 och 2011 föll den våldsamma brottsligheten i Texas med 14,2% och delstatens fängelsekunder har också stadigt minskat. Reformer har nu genomförts också i Georgia och Kentucky, vilket väntas bespara delstaterna stora summor pengar.
Det återstår fortfarande att se vad Eric Holders reform kommer att innebära på federal nivå, men i USA finns helt uppenbart ett bipartisanskt stöd en fängelsereform nationen är i stort behov av. Det är väldigt bra, och det ska bli intressant att se om Obama också uttalar sig om saken.
Källa: The Economist
Se även tidigare inlägg:
Svårt att få oskyldigt våldtäktsdömd friad 20130819
Eric Holder vill avskaffa hårda straff för drogrelaterade brott 20130813
Kaliforniens fängelsekris 20130812
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar