onsdag 14 augusti 2013

Howard Zinn, Matt Damon, OWS och anti-amerikanism

Howard Zinn - en av USA:s mer välkända vänsterhistoriker som avled 2010 - som blev känd för sin bok "A peoples history of the United States" där han i grunden kritiserar det amerikanska nationsbygget, inspirerar fortfarande på historiska institutioner runtom i USA, och en ny push har nu gjorts för att pådyvla Zinns teorier på en uppväxande ny generation; teorier om USA som en förtryckande imperialistnation.

Wall Street Journal skriver här om hur skolor som Social Justice Academy utanför San Francisco och fyra campusar vid Cesar Chavez Public Charter Schools for Public Policy i Washington DC arbetar aktivt för att promota Howard Zinns teorier om USA:s som en förtryckarmakt bland sina elever. Därtill arbetar också Zinn Education Project för att sprida Zinns idéer. Syftet på Social Justice Academy är att lära studenterna att "develop skills to take action that disrupts social justice injustices."

Något som låter bra i teorin men i praktiken skapar elever med en väldigt enkelspårig bild av USA, och med en benägenhet att skapa snarare än att stävja konflikter genom att spela ut en grupp mot en annan. Att så är fallet visades för några år sedan när föräldrar till minoritetsgrupper klagade på att deras barn vid de allmänna skolorna Ann Arbor, Michigan blev alienerade genom skolplanen - en skolplan som visade sig bestå av Howard Zinns teorier.

Howard Zinn har blivit extra känd genom att en rad kändisar förespråkat honom, inte minst skådespelaren Matt Damon, som i succefilmen Good Will Hunting pushar för Zinn i följande klipp:



Matt Damon har också låtit göra en dokumentär vid namn “The People Speak” baserad på Howard Zinns historiebok där han och en rad andra skådespelare deltar för att ge röst åt den amerikanska historiens folkliga röster. Här en trailer till den dokumentären:



Howard Zinn skulle också komma att bli något av Occupy Wall Street-rörelsens stora helgon, och det är inte en slump att Matt Damons senaste film Elysium bygger på OWS-rörelsens och Howard Zinns bild av världen, något denna artikel förklarar. Här en trailer till den nu bioaktuella Elysium:



Nästa generations historieuppfattning:

Matt Damon gör många bra filmer, och att lyfta fram folkets och de alternativa rösterna ur historiens flöde bör välkomnas. Likväl är Howard Zinn problematisk pg a att han bara lyfter fram ett litet och väldigt trångsynt perspektiv på historien -- vilket i kombination med att undervisningsinstitutioner bara lär ut hans perspektiv kan leda till en väldigt skev historie- och verklighetsförståelse.

Det är nämligen ett perspektiv som på egen hand ger en trångsynt bild av världen, där rika ställs mot fattiga. För en- och några generationer tillbaka sedan kallades sådan slags historieskrivning/ historierevisionism för klasskampsteorier - och vad de teorierna kastat in världen i är vi idag alltför välbekanta med.

När jag själv studerade på Umeå Universitet blev jag ganska snabbt ensidigt introducerad till Noam Chomsky och Howard Zinn som presenterades som "ledande auktoriteter" (vilket de inte är) ifråga om amerikansk historia. Som tur var fanns Internet, vilket räddade mig från trångsynta vänsterakademiska propagandaministrar förklädda till svenska "neutrala" kunskapsförmedlande universitetslärare (vilket de inte var).

Om vänsterdiskurserna fått en nystart för att få fäste i en ny generation, så behöver konservatismen gå samma väg, och förklara historien utifrån den empiriskt historiska verkligheten snarare än från vänsterakademiska klasskampsfantasier. Det bör göras, inte genom att avfärda de legitima "folkröster" som sådana som Howard Zinn vill lyfta fram. Dessa finns och bör aldrig ignoreras - men genom att förklara historien nyanserat istället för på det ensidiga självgoda sätt författare som Zinn och Chomsky gör. Det finns det många historiker som är fullt kapabla att göra - det har gjorts förut, och nu måste det göras igen.

Källor: Examiner, FrontPageMag, Esquire, Wall Street Journal

Se även tidigare inlägg:

Howard Zinn avliden 20100129

1 kommentar:

Andreas Sjöberg sa...

Kanske märklig kommentar, men tycker du fick till en riktigt skön formulerad mening!

"Som tur var fanns Internet, vilket räddade mig från trångsynta vänsterakademiska propagandaministrar förklädda till svenska "neutrala" kunskapsförmedlande universitetslärare (vilket de inte var)."