onsdag 21 augusti 2013

35 års fängelse för Bradley Manning

Bradley Manning - Wikileaks-läckan - som röjde tusentals hemliga Pentagondokument, fick idag sitt straff fastställt till 35 års fängelse - något som i praktiken innebär att Manning kan bli frisläppt inom 10 års tid, om hans uppträdande under fängelsetiden bedöms vara gott. Här rapporterar NBC om domen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyReaktionen på domen var känslosam. Mannings mor sprang ut ur rättssalen gråtande, och demonstranter ropade: “You’re our hero!” och “We’ll keep fighting for you, Bradley!”

En organisation som stöder Manning krävde också en presidentbenådning för en orättvis dom som -

“seeks to instill a chilling effect on those who’d dare to expose the United States’ illegality.”


Reaktionerna kommer givetvis att bli fler i takt med att nyheten börjar diskuteras runtom i världen. Och Julian Assange och en rad nätorganisationer kommer med all sannolikhet att ta ton mot domen - en dom som inom 6 månader kommer att gå till ett automatiskt överklagande.

En kort kommentar:

Själv är jag nöjd med domen. Jag anser inte att Manning var en legitim läcka (vilket jag däremot anser att Edward Snowden är) utan just en förrädare av amerikanska militärhemligheter i ett kritiskt skede för USA:s relation med den irakiska regeringen. För det förtjänade han att straffas (däremot bör ingen skuld läggas på Julian Assange). Dock har jag förespråkat att straffet borde bli lågt, eftersom de direkta skadorna av Mannings läcka var väldigt små, och Mannings primära intention heller inte var att skada USA.

Det straff han nu tilldömts reflekterar i mitt tycke dessa saker. 10 år är visserligen en lång tid (i mitt personliga tycke en alldeles för lång tid), men inom ramarna för amerikanskt rättsväsende är det ett kort, inte ett långt straff. Manning hade kunnat gå ett mycket värre öde tillmötes. Det är därför svårt att säga så mycket annat än att han fått en dom som faktiskt är väl avvägd.

Källor: NBC, DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Irak önskar amerikansk hjälp för att bekämpa våld och terrorism 20130817

Bradley Manning ber om ursäkt 20130815

Manning orsakade USA väldigt små skador 20130801

Lon Snowden anser att hans son inte går att jämföra med Manning 20130731

Julian Assange kritiserar domen mot Bradley Manning 20130731

Bradley Manning döms på 19 av 21 åtalspunkter 20130730

Inga kommentarer: