fredag 16 augusti 2013

Katolsk biskop blir republikan

Under det republikanska primärvalet 2012 tillhörde jag aldrig Romney-falangen utan stödde Newt Gingrich (och därefter Rick Santorum). En viktig orsak till detta var att båda var katoliker och att USA:s katolska väljare i allt större utsträckning började få fler gemensamma faktorer med republikanerna än demokraterna, varför jag ansåg att det katolska väljarblocket skulle kunna komma att byta partilojalitet från sin historiska koppling till (nordstats)demokraterna till ett idag betydligt mer katolik-vänligt republikanskt parti.

Nu har Rhode Islands 65-årige katolske biskop Thomas J. Tobin också gjort en politisk konvertering och registrerat sig som republikan efter att ha varit registrerad demokrat sedan 1969. Detta pg a demokraternas tydliga pro-choice och ställningstagande för gay-äktenskap, vilket partiet visade tydligt stöd för på förra års demokratiska nationalkonvent. Här ett klipp om biskopens ändrade politiska tillhörighet:Jag har under några års tid intresserat mig för katolska kyrkans utveckling i USA - och det här beslutet är ur ett rent historiskt perspektiv mycket intressant, och visar väl lite på att de vibbar som kunde noteras 2012 och även innan dess, verkligen stämmer. Om något större katolskt politiskt skifte sedan kommer återstår ännu att se.

USA:s katoliker har historiskt varit demokrater pg a att det demokratiska partiets ekonomiska filosofi stämde bäst överens med katolsk sociallära, i motsats till söderns starkare betoning av individualism och laissez-faire - samt pg a att den sydstatliga protestantiska fundamentalismen fram tills i princip på senare år, var extremt anti-katolsk (vilket knappast längre är fallet - och protestantismens historiska anti-katolicism börjar numera bli ett minne blott).

Tiderna har dock förändrats i såväl politiska som religiösa avseenden, och just därför kan det demokratiska partiet inte längre ta den katolska väljargruppen för given.

Källor: Hot Air, The Blaze

Se även tidigare inlägg:

Påve Francis besök i Brasilien 20130729

Inga kommentarer: