lördag 17 augusti 2013

CIA erkänner Area 51, samt: Chris Carter tillbaka

Det mytomspunna Area 51:s existens är sedan länge känd, men igår gjorde den amerikanska regeringen ett officiellt tillkännagivande av militärbasens existens. Några rymdskepp eller aliens erkändes dock inte, bara att platsen var en testbas för USA:s U-2-spionplan som användes under kalla kriget.

Det är emellertid ingen nyhet, redan 1992 släppte CIA sin officiella version av U-2-programmet, men då i strikt redigerad form om att flygplatsen Groom Lake salt flat i Nevada användes för att testa planen - en plats president Dwight D. Eisenhower redan 1955 konstaterade tillhörde området för USA:s kärnvapentestprovning. Platsen blev dock snabbt föremål för spekulationer inte minst efter att fem arbetare som jobbade på basen 1994 stämde USAF och United States Environmental Protection Agency (EPA) för att ha blivit utsatta för biverkningar av kontakt av okända kemikalier som bränts i öppna gropar - ingen, inklusive de själva, kunde dock berätta exakt vad de arbetat med, och hemlighetsmakeriet hölls igång från högsta nivå. President Bill Clinton skrev en order som gav området rätt att inte behöva uppge vilka utsläpps som gjorts. Arbetarna skulle dock vinna en symbolisk dom där kravet kom på att platsen - som då ej namngavs - skulle städas upp.

Och att namnet "Area 51" var en hemlighet blev också en stor sak, inte minst efter att en advokat för flygvapnet inför domstol sa till en federal domare 1995:

“Your honor, there is no name. There is no name for the operating location near Groom Lake.”


Och i rapporten från 1992 nämndes givetvis inte heller namnet. I den nysläppta rapporten sägs det dock att militärbasens namn var just Area 51 - något UFO-entusiaster länge hävdat. Att så mycket hemlighölls under åren gjorde förstås platsen till föremål för vilda spekulationer, varav de mest populära är just föreställningarna om den amerikanska regeringens kännedom men förnekanden av aliens, populariserat i en rad TV-serier och filmer som te x Arkiv X, och i sammanhanget kan också noteras att X-Files skapare Chris Carter äntligen tycks ha kommit igång med ett nytt projekt som utlovas bli i samma anda som X-Files.

Frågan är förstås om den serien kan lyckas skapa samma slags konspiratoriska, mystiska känsla som den gamla 1990-talsserien, nu när Area 51:s existens är röjd, och regeringen inte längre förnekar speciellt mycket - och det som fortfarande förnekas läcker ut på Internet alldeles för snabbt för att hinna bli riktigt så där mystiskt som det var förr i världen? I want to believe.Här rapporterar NBC också om offentliggörandet av Area 51:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyKälla: Washington Post, SVD, Blastr, NBC

Se även tidigare inlägg:

Storbritanniens UFO-kontor stänger ner 20130623

Storbritannien lämnar inte ut Gary McKinnon till USA 20121017

Obama-administrationen förnekar Aliens på jorden 20111107

Inga kommentarer: