torsdag 29 augusti 2013

Fler detaljer om Obamas Sverige-besök

Fler detaljer har kommit om Obamas Sverige-besök. DN skriver här om att Obama kommer att tas emot på Arlanda av statsminister Fredrik Reinfeldt, och SVD skriver här om hur besöket sedan kommer fortsätta med bilaterala överläggningar mellan Obama och Reinfeldt för att diskutera klimat, energi, frihandel och utrikespolitik.

Därtill kommer två studiebesök att göras, ett med miljöinriktning och ett för att hedra minnet av Raoul Wallenberg, och judiska församlingen i Stockholm är ett tänkbart besöksmål.

– Det är klart att det är välkommet med stöd till den judiska gruppen och särskilt i Malmö. Kopplingen till Raoul Wallenberg är ju då också ganska naturlig. Men det finns även andra grupper som är utsatta och som jag ömmar för, som den romska gruppen i Sverige, säger Lena Posner-Körösi, ordförande i judiska församlingen i Stockholm.


I april förra året besökte Hannah Rosenthal - som är Obama speciella sändebud mot antisemitism, Sverige för att uppmärksamma svenska judars utsatta situation i Malmö. Obamas besök kan därför ses som ett fortsatt stöd till Sveriges judar.

På kvällen kommer det att bli middag tillsammans med de nordiska ledarna, och dagen efter kommer han att besöka kungaparet.

Det hade förstås varit skojigt med ett offentligt tal, men något sådant verkar alltså inte stå på agendan.

UPPDATERING:

Här skriver SVD om hur också Försvarsmakten är beredda att ställa upp för att bistå polisen kring säkerhetsarrangemangen kring Obamas besök.

UPDDATERING 2:

Här skriver DI också om Obamas programpunkter, som nu verkar vara spikade. Här skrivs också på Regeringens hemsida om programpunkterna i ytterligare detalj.

UPPDATERING 3:

Här har DN ännu fler detaljer om besöket, och inte minst Obamas medföljande fordonsflotta.

Källor: SVD, DN

Se även tidigare inlägg:

Obama-besöket närmar sig 20130827

Inga kommentarer: