tisdag 13 augusti 2013

Anti-Obama-demonstrationer väntas i Stockholm

Fyra organisationer har ansökt om att få demonstrera mot USA:s president Barack Obama när denne kommer till Stockholm i början av september: Piratpartiet, Kommunistiska partiet i Stockholm, föreningen Iraksolidaritet och Rättvisepartiet Socialisterna.

De tre första vill vara på Sergels torg medan Rättvisepartiet Socialisterna har ansökt om att få gå från Medborgarplatsen till Mynttorget.

Rättvisepartiet Socialisterna skriver på sin hemsida följande artikel med titeln "Obama not Welcome":

Det är en krigsivrare och representant för Big Business som kommer till Sverige. När Barack Obama svors in som president 2009, efter att ha vunnit presidentvalet året innan, var förhoppningarna stora. Obama hade lovat förändring (”Change”) och många trodde honom. Men som vi varande för blev det inga förändringar.


Och vidare:

President Obamas besök är ett led i USA-imperialismens strävan att knyta än närmare band med den härskande klassen i Sverige, andra nordiska länder och Baltikum. Vita huset ser numera Sverige som en av sina närmaste bundsförvanter i Europa. ...Obama leder ett amerikanskt imperium som desperat försöker upprätthålla sin ställning på världsarenan. ... Demokratiska fri- och rättigheter är inget för Obama och USA-imperialismen. Storebrorssamhälle, kapitalism och imperialism går hand i hand.

Kampen för verklig demokrati – folkstyre – är ett med kampen för socialism. Det brådskar att organisera demonstrationer och protester mot USA-imperialismens främste representants under hans besök i Sverige. Obamas besök ger ett gyllene tillfälle att samla till manifestationer mot imperialismens storebrorssamhälle, plundring och krig.

Därför: Obama Not Welcome!


Det vore önskvärt med en större pro-amerikansk demonstration som hälsar USA:s president varmt välkommen till Sverige i september.

Källor: DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Borås-läkare anmäler Barack Obama 20130810

Obama kommer till Sverige i september 20130808

Inga kommentarer: