söndag 18 augusti 2013

Scott Walker - kanske den bäste GOP-kandidaten 2016

2009 började pratet om vem som skulle kunna bli republikanernas kandidat 2012, nu har - sedan några månader tillbaka - pratet kommit igång på allvar om vem republikanernas presidentkandidat 2016 kan komma att bli (för demokraternas del tas Hillary Clinton i princip för given).

De flesta har fokuserat på Chris Christie eller Rand Paul, eller möjligtvis Marco Rubio. Kandidater som var heta inför 2012, så som Bobby Jindal eller Sarah Palin har åtminstone för närvarande i princip försvunnit från den presidentpotentiella radarn. Och av de förlorande primärvalskandidaterna från 2012 betraktas ingen som något starkt kort att spela ut en gång till (även om Rick Santorum är ett namn som ibland förs på tal).

Larry J. Sabato och Kyle Kondik har dock här ett annat tips på en potentiell GOP-kandidat: Wisconsins guvernör Scott Walker. De förklarar att både Chris Christe och Rand Paul ligger högt på listan, men att dessa två personligheter polariserar partiet: Chris Christe eftersom han ställt sig på den klassiska republikanska försvarspolitiska sidan medan Rand Paul ställt sig på den ekonomiskt konservativa och mer "isolationistiska" sidan. En primärvalskamp de två emellan skulle splittra partiet och verkligen tvinga republikanerna att välja sida. Scott Walker skulle däremot kunna driva båda sidors ståndpunkter och undvika en stor partikris.

Ett i mitt tycke, mycket vettigt resonemang. GOP har för närvarande ingen tydlig presidentkandidat - eller ens någon som ens känns potentiellt fullvärdig för att kandidera till USA:s presidentämbete. Scott Walker däremot, är en person som redan visat att han har vad som krävs genom sin personlighet och sina politiska bedrifter. Det är alldeles för tidigt att endorsa någon - men skulle Scott Walker kandidera, skulle jag bli väldigt nöjd.

Källa: Center for Politics

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2013 - del 20: Scott Walker 20130317

2 kommentarer:

Anonym sa...

Scott Walker är en duktig politker även om jag föredrar Chris Christie som presidentkandidat.

Ronie Berggren sa...

Jag gillar Christie också, men föredrar för min del Walker. Men vi får se vart allt leder - mycket kan hända på ca 2 år till.