tisdag 27 augusti 2013

Obama-besöket närmar sig

President Obamas Sverige-besök närmar sig, vilket märks inte minst i säkerhetsarrangörernas omfattande förberedelser. SVD skriver här om det trafikkaos Stockholms-trafikanterna kan räkna med under Obamas besök. Man berättar också att ett förberedande amerikanskt Secret Service-team redan finns på plats, där man testkör de vägar Obama kommer att färdas på, etc. 2000 poliser kommer också att vara involverade i presidentbesöket.

Presidentbeskyddarna kommer förhoppningsvis att få ett stillsamt Sverige-besök, däremot väntas uppskattningsvis i alla fall ett hundratal demonstranter protestera mot Obama. Ett antal politiska grupper har ansökt om att få demonstrera mot USA:s politik när Obama kommer och nyligen bildades Nätverket 4 september, som bland annat leds av Maria Rosén från Ung Vänster, och ämnar samordna några av anti-Obama-demonstrationerna. Här talar hon lite kort i ett P1-inslag och säger bland annat:

– Syftet är att försöka skapa en väldigt bred demonstration för att visa att vi tycker att USA:s politik är fel, framför allt med fokus på massövervakning och deras krigsföring,


Här är SR-inslaget, där även polisens kommenderingschef Erik Widstrand pratar lite om säkerheten inför besöket:

Lyssna: Polisen förtegen om insatsen vid Obamas besök

Än har jag tyvärr bara hört talas om protester mot Obamas besök, men förhoppningsvis äger någon form av folkligt välkomnande också rum.

Här har DN en artikel av mer lättsam karaktär, som pålyser att "Obama" redan kommit till Stockholm. Den amerikanska ambassaden har nämligen åkt omkring med en Obama-pappfigur man behållit sedan valkampanjen, placerat ut den på olika ställen i Stockholm och sedan fotat "Obama-bilder" man lagt ut på ambassadens Facebook-sida där pappfigurs-presidenten poserar vid Abba-museet, Skansen och Nordiska museet. Vad den riktiga presidenten kommer att besöka (och vad han kommer att hinna besöka under sin korta vistelse) återstår att se.

Men kort och gott: besöket närmar sig.

Se även tidigare inlägg:

Anti-Obama-demonstrationer väntas i Stockholm 20130813

2 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Fel att Obama fick Nobels fredspris !

Ronie Berggren sa...

Ja, men än värre var givetvis att priset gavs till EU =)