fredag 29 februari 2008

Prins Harry i strid mot talibaner

London. Prins Harrys rykte är på väg att genomgå en rejäl förändring. På torsdagen framkom det att den brittiska kungligheten under tio veckor i högsta hemlighet stridit i Afghanistan. På grund av ett brott mot embargobestämmelserna tvingas han hem omgående.

Prinsens närvaro vid fronten i Afghanistan har hållits hemlig för allmänheten för att inte ytterligare äventyra hans säkerhet. Brittiska medier har gått med på att inte rapportera nyheten, men på torsdagen bröts embargotbland annat av den amerikanska nätsidan Drugde Report.

Då blev det som i stort sett bara kungafamiljen och soldatkollegerna vetat om även känt för allmänheten.

23-årige Harry, Dianas och Charles yngste son, har varit inblandad i strid mot talibanerna och han har gillat sitt uppdrag.

- Det har varit bra. Jag har varit en av grabbarna och jag är hellre är och ser hur det är än att jag hör om det från folk som kommer hem härifrån, sade han till Sky News, som följde prinsen under hans första tid i Helmandprovinsen i södra Afghanistan, där merparten av den cirka 7.000 man starka brittiska styrkan är förlagd.

Harrys uppgift har gått ut på att från marken koordinera artillerield och bombattacker från luften. Han har fungerat som vilken vanlig soldat som helst och patrullerat, vilket är långt ifrån ett riskfritt uppdrag. Så sent som i onsdags dog en brittisk soldat i området, vilket innebär att 89 britter förlorat livet i Afghanistan sedan 2001.

Harry följer i en tradition av brittiska kungligheter som varit i strid. Hans farbror Andrew var till exempel helikopterpilot under Falklandskriget.

Harrys närvaro vid fronten applåderas av hans soldatkolleger.

- Vi är här och strider för drottningen. Att hennes eget barnbarn är här och strider med oss känns verkligen bra, sade en soldat.

Men i och med att nyhetsembargot är brutet tvingas Harry åka hem. Talibanernas kunskap om att en brittisk kunglighet finns vid fronten anses utgöra en extra stor risk för Harry och hans soldatkolleger.

Prins Harry utbildade sig vid militärakademien Sandhurst 2006 och tillhör regementet Blues and Royals. Det var tänkt att han skulle strida i Irak, men de planerna ställdes in i sista stund, vilket sägs ha gjort Harry besviken.

Den unge prinsen har tidigare ofta krarktäriserats som en festprisse, men intrycket av honom förändrades när han höll ett känsloladdat tal vid 10-årsminnet av mamma Dianas bortgång.

Att han nu deltagit i strid lär göra honom ännu mer populär bland många britter.

Källa: DN

Inga kommentarer: