tisdag 6 juli 2010

Bröder nekar till attentat mot Vilks

Rättegång pågår nu i Helsingborgs tingsrätts säkerhetssal mot de två män som anklagas för att ha försökt tända eld på det hus i Nyhamnsläge utanför Höganäs där Lars Vilks bodde den 15 maj i år - de båda männen, som är bröder, nekar till anklagelsen trots att en jacka hittades på platsen med en tandläkarkallelse till den ena brodern och den andre brodern dagen därpå kom till sjukhus svårt brännskadad.

- Praktiskt taget omedelbart kunde misstankar riktas mot den ene tilltalade eftersom man hittade hans tillhörigheter på platsen, berättade vice chefsåklagare Göran Olsson vid rättegångsstarten i Helsingborgs tingsrätts säkerhetssal, skriver SVD.

Vilks kom undan bara med en skadad krukväxt, men räddningstjänstens experter menar att det bara var tur att inte hela huset brandskadades, varför åklagaren valt att åtala de båda männen för mordbrand vilket kan ge mellan 2 och 8 års fängelse.

Vilks menar att motivet till dådet är tydligt och har att göra med hans rondellhund för vilken han blivit hotad många gånger. Bröderna är också muslimer men nekar helt till inblandning - jackan och brännskadorna till trots - och säger att de inte varit på platsen.

Om det står bortom alla rimliga tvivel att de två bröderna är skyldiga till dådet dömer rätten dem förhoppningsvis till lagens hårdaste straff. Jag har själv suttit som nämndeman i tingsrätten vid ett fall av mordbrand då en person tände eld på sin egen lägenhet. Syftet i det fallet var inte att skada andra utan att skada sig själv. Branden slukade dock hela lägenheten och enligt räddningstjänstens expertutlåtande så hade branden inneburit en risk också för grannarna (även om det som sagt inte var personens syfte, och denne var inte i mentalt kapabelt tillstånd att förstå/tänka på att andra också skulle kunna drabbas av självdestruktiviteten ifråga) och därför dömdes personen också just för mordbrand (jag röstade dock som ensam nämndeman emot). I det här fallet så står det dock bortom alla rimliga tvivel att de som försökte tända eld på Lars Vilks hem (och det mesta indikerar - även om det rättens uppgift att avgöra saken - att det förmodligen är dessa bröder ifråga) gjorde detta för att skada Lars Vilks. Det är svårt att hitta några förmildrande omständigheter som i detta fall skulle kunna betecknas som förmildrande - brottet är dessutom ett angrepp inte bara mot Vilks personligen utan mot hela det demokratiska samhället pg a att de angriper en person som själv inte gjort något annat än att bruka den yttrandefrihet han (och alla andra svenskar) har full rätt att nyttja. Jag vet inte om lagen pg a sådana sådana faktorer kan få straffet att bli ännu hårdare, eller lägga till ytterligare år på straffsatsen - om det går bör åklagaren dock försöka göra det också. Sverige bör bestämt markera att beteenden som detta inte är acceptabelt och att svenskt rättsväsende inte kommer att se mellan fingrarna på händelser som dessa.

Med det sagt finns det i olika brottsfall förmildrande omständigheter, och att Sverige har ett rättssystem som (jag uppfattar som) hellre friar en skyldig än dömer en oskyldig är bra. Detta fall är dock av yttersta allvar. Människor som bor i Sverige utan att respektera svensk yttrandefrihet (vilket dessa personer uppenbart inte gjorde) har - likt alla totalitära krafter - ingen plats i det svenska samhället. Därför bör bröderna ifråga om de finns skyldiga också dömas till det hårdaste straff svensk lagstiftning kan utdela för de brott de döms skyldiga till.

Källor: SVD, DN, DN

Se även tidigare inlägg:

David Frum om attacken mot Lars Vilks 20100517

Vilks hem utsatt för mordbrand 20100515

Lars Vilks-incidenten på film 20100514

13 kommentarer:

lalle sa...

Bra skrivet. Jag håller med.

Anonym sa...

Det finns bindande bevis,men ändå förnekar dom att de ens varit på plats.
Hoppas att dom döms till lagens strängaste straff och utvisas på livstid från Sverige.

Anonym sa...

Vad jag förvånas, eller kanske rättare uttryckt förtryts över är att de självutnämnda muslimiska språkrören för alla muslimer i Sverige som annars inte brukar spara på kommentarerna håller så låg profil i det här fallet istället för att slå näven i bordet och avkräva de muslimska bröderna (i dubbel bemärkelse) att erkänna sin skuld. Upprepat hävdas från muslimska företrädare i Sverige att islam är en fromhetens religion. Förstår inte hur de här muslimska bröderna ska kunna få syndernas förlåtelse om de inte erkänner sin skuld. Så länge som muslimska företrädare inte tar bladet från munnen och offentligt fördömer brott som begås av muslimska trosfränder får de finna sig i att muslimer som grupp åses med misstänksamhet och att aldrig erkänna sig skyldig hur övertygande bevisen än är, är i överensstämmelse med islam. Lasse

Anonym sa...

ungotomoTack for saklig analys och personlig kommentar till detta fall. Det ar gladjande att nagon vagar sta upp for rattssamhallet i dagens Sverige

Klartexten sa...

Dom bör förstås även utvisas om detta är möjligt! Såna svin är vi inte betjänta av!

Klartexten sa...

Skälet till att sk "moderata muslimer" inte kritiserar dessa är att dom vet att dom militanta tolkar koranen mer korrekt!

Så det vore ju mot deras samvete att kritisera dom som har mer rätt än dom själv!

"Moderata muslimer" är muslimer som mer eller mindre medvetet valt bort vissa delar ur koranen, så dom är egentligen inga rättroende muslimer, vilket dom är medvetna om. Därför är dom tysta!

Anonym sa...

TROLIGEN SLIPPER DE STRAFF DÖR SINA DÅD, ALLA UTRIKESFÖDDA FÅR GÖRA SOM DE VILL, UTAN STRAFF

Anonym sa...

Islams värsta fiende är internet! När islams underkastare synas i sömmarna blir bilden bara tydligare och tydligare vilken dålig blåkopia av judendom och kristendom det representerar av en självutnämnd "profet"!

Anonym sa...

Killarna verkar inte vara några större genier. En av dem hade lämnat tillhörigheter på platsen så polisen kunde åka och plocka upp dem direkt. *ASG*

Ronie Berggren sa...

Tack.

För dem intresserade av ämnet islamism så har jag skrivit mycket om det, här är några inlägg:

Detta i samband med Fort Hood-massakern i november förra året:

http://usapol.blogspot.com/2009/11/fort-hood-hedersmord-och-islam.html

Och här ett annat om behovet av en intellektuell europeisk anti-islamistisk rörelse:

http://usapol.blogspot.com/2009/12/den-svenska-vansterorienterade.html

Och här ett, dels om skillnaden mellan kristendom och islam, och dels om varför "militant islamism" kommer att vara svår att avlägsna från islam:

http://usapol.blogspot.com/2010/04/erixon-vilks-och-ayaan-hirsi-ali.html

Ronie Berggren sa...

Och här ett annat inlägg om de islamistapologetiska vänsterakademikerna i Sverige som pådyvlar studenter sin syn på saker och ting:

http://usapol.blogspot.com/2009/01/den-svenska-vnsterfrgade-akademiska.html

Anonym sa...

Avsåg du att skriva "hellre fria en skyldig än att fälla en oskyldig"?

Helt klart är det en viktig rättsprincip att bevisbördan ligger på åklagarsidan. Naturligtvis bör vi ju sträva mot att fälla alla skyldiga och fria alla oskyldiga, och I det här fallet verkar det ju rätt enkelt, åtminstone vid första anblicken.

Ronie Berggren sa...

anonym,

tack för uppmärksammandet av min egen ouppmärksamhet ;) Fixat.