torsdag 15 juli 2010

Sydafrika, fotbolls-VM och PEPFAR

Att 2010 års fotbolls VM har hållits i Afrika har förmodligen inte kunnat undgå någon, i synnerhet inte oss fotbollsfans som på TV med besked fått lära oss hur sydafrikanska vuvuzelor låter.

De svenska VM-sändningarna har dock inte bara visat matcher utan även ett och annat reportage om Sydafrika som land. Sydafrika är ett av Afrikas mer välutvecklade länder men har bakom glamouren som omgärdar fotbollsmästerskapet också en annan mer tragisk sida i form av djup fattigdom, misär och inte minst HIV/AIDS. SVT:s rundresande fotbollsreporter David Fjell rapporterar i detta inslag om när han körde fel i Johannesburg och kom in på en gata där han fick se en helt annan värld än den som omgärdar fotbollen. SVT har också en programserie i 5 delar om fotbollsfruar, fruar till några av fotbollsstjärnorna som tillsammans med varandra spenderar tid med att blicka in i och ge en hjälpande hand i just den misär som präglar så stora delar av Sydafrika. En mycket sevärd och berörande serie.

Gällande fotbollen så gick det inte särskilt bra vare sig för USA eller något av de afrikanska lagen. Ghana kom längst, men lyckades inte ta sig till semifinal efter en snöplig strafförlust mot Uruguay (däremot lyckades man innan dess slå ut USA). Det finns dock en annan koppling mellan Sydafrika och stora delar av resten av Afrika och USA - en koppling som har att göra med den andra sidan av Sydafrika, den som fotbollsfruarna och den svenske reportern kort (men förmodligen lärorikt) fick blicka in i - en politisk, men än mer humanitär koppling i form av USA:s tidigare president George W. Bushs storskaliga initiativ för att bekämpa malaria och HIV/AIDS i Afrika. 2003 lanserade Bush PEPFAR (The President's Emergency Plan For AIDS Relief). Ett initiativ som hjälpt mer än två miljoner människor med HIV/AIDS runtom i Afrika.

följande länk har 60 Minutes ett reportage om PEPFAR som rekommenderas till dem som inget kan om projektet.

Som framgår av reportaget i 60 Minutes (som för den oinvigde rekommenderas att ses innan vidare läsning) så var PEPFAR ett av president Bushs personliga initiativ. Här talar Bush 2008 (i tre delar) om sin sista resa till Afrika som president, där han gjort en rundtur bland länder där PEPFAR verkar. Det är ett intressant, men också ett personligt reportage där Bushs personliga engagemang för frågan är svår att inte se:

Del 1:Del 2:Del 3:Trots PEPFAR:s betydelse för den humanitära situationen i Afrika så gjorde Bush väldigt sällan någon större sak av saken. Han blåste aldrig i trumpeterna för att uppmärksamma sitt personliga engagemang, trots att projektet inte hade existerat utan detta. Andra uppmärksammade dock Bush för saken och på AIDS-dagen 2008 tilldelades han av pastor Rick Warren the first International Medal of PEACE from the Global PEACE Coalition i uppskattning för hans arbete mot AIDS. Här är prisutdelningen i Rick Warrens kyrka den 1 december 2008 - där också en mängd världsledare, inklusive tillträdande president Barack Obama, prisar Bush för sitt initiativ:President Obama har valt att satsa på att motverka HIV/AIDS på hemmaplan. Ett arbete som inte bör ställas i polemik till PEPFAR, utan tvärtom betraktas som en kompletterande del i det globala arbetet mot HIV/AIDS. Hur USA kommer att hantera PEPFAR i framtiden under president Obama och en demokratisk (eller konservativ) kongress återstår fortfarande att se.

Vad som dock är säkert är att PEPFAR spelat en enormt stor roll för utsatta människor (som världen kanske och förhoppningsvis fick upp ögonen litet mer för under fotbolls VM i Sydafrika). Här är en artikel i Medpage Today om en studie vid Stanford University från 2009 som konstaterar att PEPFAR räddat livet på över 1 miljon människor:

"It has averted deaths -- a lot of deaths -- with about a 10% reduction compared with neighboring African countries," säger Dr. Eran Bendavid, en av dem bakom studien, i artikeln.


I Sverige har dock, som likt så många andra delar av Bushs politik, PEPFAR sällan beskrivits, och de flesta svenskar är förmodligen inte bekanta med projektet. Det är dock ett projekt för vilket president Bush förtjänar all heder. Något jag med detta inlägg önskar uppmärksamma.

Se även tidigare inlägg:

Obama pålyser nationellt initiativ mot HIV/AIDS 20100715

60 Minutes om PEPFAR 20100405

Obama och Bush i svensk media 20090121

Somalias islamister dödar två fotbollsfantaster 20100615

Inga kommentarer: