måndag 5 april 2010

60 Minutes om PEPFAR

President Bush var aldrig speciellt populär i Sverige eller i Västeuropa - i Afrika var han dock förmodligen större än någon annan amerikansk president varit (Obama är -kanske- större, men i så fall bara för att Obama personligen har afrikanska rötter). Det som gjorde Bush populär i Afrika var hans PEPFAR-projekt (President's Emergency Plan For AIDS Relief). Det var Bushs personliga initiativ för att bekämpa en fruktansvärd sjukdom, och projektet som täcker ett flertal afrikanska länder har kallats det största hälsoprojektet i historien lanserat av en enskild nation för att motverka en enskild sjukdom. CBS 60 Minutes har här ett inslag om programverksamheten i Uganda:


Watch CBS News Videos Online

Det här var en central del av Bushs agenda - och något han talade om från början till slut. Han gjorde dock personligen aldrig någon större scen av saken - han ordnade inga världsgalor eller dylika ting, och när folk tackade honom så sa han oftast att de borde tacka det amerikanska folket istället, eftersom det var deras pengar som skänktes. Likväl råder ingen tvekan om att det var Bush som lanserade och ihärdigt drev projektet under alla år. Tack vare PEPFAR har en kontinent kommit att älska USA - och viktigare än så, miljoner människor har räddats från en säker död. Tack vare president Bush.

Bortsett från all heder Bush personligen förtjänar, så förtjänar förstås också USA som nation att hedras. Ingen annan enskild nation gör sådana här saker. Kina gör det inte, Ryssland gör det inte, europeiska länder (som Sverige) stöder helt säkert tanken, men skulle inte vara beredda att satsa lika mycket för att förverkliga en sådan här sak.

Se även tidigare inlägg:

Bush och Clinton tillsammans på Haiti 20100323

Obama och Bush i svensk media 20090121

Inga kommentarer: