lördag 30 april 2011

Donald Trumps svordomstaktik

Rod Blagjoevich blev känd för sina FBI-inspelade svordomar. I ett tal i Las Vegas drog sig inte Donald Trump för att använda samma ord i sin beskrivning av såväl Washington DC som Kina:Minns ni det där roliga skämtet från år 2000 om Bush och Cheney? "One guy needs a brain, the other one needs a heart" :)

Det skämtet är förstås betydligt mer tillämpbart på Obama och Trump. Obama är inte smart, han är bara resonerande. Trump är inte dum, han är bara lite hjärtlös. Obamas liberalism har ingenting att erbjuda framtiden - men Trumps kalla realism är inte heller vägen framåt. Därför är det synd att ännu ingen axlat George W. Bushs fallna mantel av medkännande konservatism.

Vad skulle då valet bli i en eventuell presidentkamp mellan Obama och Trump?

Den frågan är svår att besvara och många olika faktorer måste tas i akt. Obama personligen är helt uppenbart av avsevärt bättre karaktär än Donald Trump. Och risken för att Obama ska ge sig i kast med nya liberala drömprojekt är inför framtiden mindre än de var 2009-2010. Det var således värre för USA och omvärlden att Obama valdes 2008 än det skulle bli om han fick förnyat förtroende. Den största nackdelen är dock att en president drar med sig en mängd andra på vägen - och ett fortsatt styre med Barack Obama skulle öppna alltfler dörrar för utopiska vänsterliberaler som inte tror på den amerikanska konstitutionens bokstavliga innebörd (ungefär på samma sätt som Ronald Reagan legitimerade den kristna högern). Det skulle förmodligen vara det största problemet och en anledning att stödja Trump framför Obama. Inte för att Trump personligen är vettigare än Obama, men för att republikanerna är vettigare än demokraterna.

Möjligheten finns dock (kanske i alla fall) att Trump är vettigare än han ger sken av - för trots allt så har USA idag en president som också snackade en mängd strunt på sin presidentkampanj men som sedan lät bli att implementera alla galenskaper han tidigare pratat om. Men det återstår att se - än så länge är Trump inget trumfkort, utan fortfarande bara jokern i spelet.

Se även tidigare inlägg:

Donald Trump om Charles Krauthammer 20110429

Inga kommentarer: