torsdag 30 maj 2013

Vägen ut ur konspirationsträsket

En av de politiker jag med tiden fått alltmer respekt för är Arizonas republikanske senator John McCain. Min respekt för denne började på allvar 2004, när McCain höll ett innerligt, personligt och mycket kraftfullt försvar på RNC-konventet till förmån för sin tidigare rival George W. Bushs återval.

Med tiden fortsatte McCain visa briljans med sitt tydliga stöd för immigrationsreform, sitt kraftfulla försvar för kriget mot terrorismen och mycket annat. 2006 deltog jag på diverse amerikanska republikanska forum där jag ivrigt förfäktade John McCain som republikanernas kandidat 2008 eftersom jag ansåg att denne var den ende som skulle kunna ha något att sätta emot Hillary Clinton (som jag 2006 ansåg självfallet skulle bli demokraternas presidentkandidat, men det var innan Obama på allvar kom med i leken).

En av de många saker jag respekterar med McCain är att han också på allvar tagit sig an den utbredda konspirationskultur som förfäktas av Alex Jones och andra, som Internet bidragit till att popularisera bland en bredare allmänhet av Internet-aktiva ungdomar och (numera) också vuxna. 2006 handlade den hetaste konspirationsteorin om 9/11 där "Truther-rörelsen" menade att det hela var ett insider-jobb, med Bush-regeringen bakom attacken snarare än ett terrordåd av Al Qaida. John McCain skrev samma år förordet till en bok som konfronterade dessa teorier, något jag konstaterade visade på stor insikt hos McCain, vars egen politiska framtid knappast krävde att han tog sig an ett så Internet- och överlag ungdomsrelaterat ämne som nätkonspirationer.

Dessa är också av högsta vikt att fortfarande ta sig an och konfrontera, oavsett om de handlar om Sandy-Hook-konspirationer, Truther-teorier, ZOG-regeringar eller dylikt. Här har the Telegraph berättelsen om den en gång ledande konspirationsteoretikern Charlie Veitch - som var vän med Alex Jones, David Ikce - och många andra ledande konspirationsgestalter, och själv var Storbritanniens främste ansikte utåt för denna rörelse, och skapare av rörelsen Love Police.

En rörelse han dock kom att lämna när han överbevisades om att han och hans rörelse faktiskt hade haft fel: 9/11 var inget insider-jobb. När han gick ut offentligt med sin förändrade inställning till dessa saker vände sig konspirationsrörelsen emot honom, och han utsattes för förakt och dödshot av en miljö han beskriver i stor utsträckning fungerar som en religiös sekt.

Här är en intervju där han förklarar varför han övergav Truther-rörelsen, läs också hela den mycket läsvärda artikeln:Källa: The Telegraph

Se även tidigare inlägg:

Om Sandy Hook-konspirationer och knäppgöksstämplar 20130118

Konspirationsteorier: Varför de är populära 20120331

Bush och 9/11 i en värld av konspirationer 20081219

Inga kommentarer: