onsdag 28 oktober 2015

CNN om Ben Carsons sjundedagsadventism

Sjundedagsadventisterna är ingen stor frikyrkorörelse i Sverige. Däremot har den funnits sedan slutet av 1800-talet. Ben Carson är sjundedagsadventist och CNN har här en artikel om vad sjundedagsadventisterna faktiskt tror.

En bra och viktig artikel. Det bör dock konstateras att många amerikaner är med i rörelser med besynnerliga och knäppa religiösa läror, utan att det betyder speciellt mycket i praktiken. Och i presidentvalstider tenderar media att lyfta fram det mest extrema, i synnerhet bland republikanska kandidater. 2012 gjordes samma sak med Romneys mormonism.

Vad som i sammanhanget kan noteras är att väldigt få journalister skulle gjort samma sak med muslimska politiker. Och en artikel om "vad muslimer faktiskt tror" om te x jihad; konvertering etc, skulle ingen journalist ta upp på samma sätt som man gör med te x sjundedagsadventisterna eller mormonerna.

UPPDATERING: 2015-10-30:

Här skriver Yahoo/AP också om ämnet.

Källa: CNN

Se även tidigare inlägg:

Podd 1: Primärvalet i South Carolina och Mitt Romneys mormonism 20120123

2 kommentarer:

Henrik sa...

Det har ju lite att göra med att ingen muslim (mig veterligen) har varit frontrunner i ett presidentval heller i ett västland som inte är helt sekulariserat. När den dagen väl kommer så lär vi nog få höra betydligt mer om den muslimska läran och dess påverkan på ett presidentskap. Detta på samma sätt som JFK fick svara på frågor om sin katolicism och vad han skulle göra om Påven hörde av sig.

Ronie Berggren sa...

Japp, från republikanskt gräsrotshåll, onekligen. Från vanlig mainstreammedia är jag inte lika säker.