lördag 10 oktober 2015

Inför Demokraternas uppkommande debatt

Nu på tisdag den 13 oktober, håller Demokraterna sin första primärvalsdebatt - den hålls i Las Vegas och anordnas av CNN (i samarbete med Virtual Reality-företaget NextVR.) med Anderson Cooper som debattmoderator.

Demokraternas nationalkommitté (DNC) beslutade att bara hålla 6 primärvalsdebatter i presidentvalscykeln 2016, i motsats till republikanernas 11, som redan hunnit avverka två debatter, och har en till uppkommande debatt i slutet av oktober.

Det mycket begränsade antalet demokratiska debatter har kritiserats av de mindre demokratiska kandidaterna som ett sätt att göra det enklare för Hillary Clinton. I debatten kommer hon dock att få en mycket tydligt utmanare, som lyckats göra allvar även av det annars betydligt tråkigare demokratiska primärvalet; Bernie Sanders.

Huffington Post har här en intressant analys inför debatten, där man konstaterar att den stora fajten kommer att vara den mellan partiets två frontrunners - Hillary Clinton och Bernie Sanders, medan de andra kandidaterna på scenen kommer att göra vad de kan för att synas, i förhoppning om att lyckas med samma genombrott som Carly Fiorina lyckats med på den republikanska sidan.

Artikelförfattaren Chris Weigant konstaterar att det inte kommer att bli lika personligt närgånget som hos republikanerna. Demokraterna har ingen karaktär som går att likna vid Donald Trump och några direkta personangrepp har ännu inte förekommit demokraterna emellan. Bernie Sanders har dessutom gjort det till en grej att han aldrig kört några negativa ad:s under hela sin politiska karriär. Hillary Clinton å sin sida kommer att försöka framstå statsmannamässig och blickar redan långt bortom tisdagens debatt. Hon vet att hon är starkare än Bernie Sanders, och kommer att försöka uppträda värdigt mot denne i förhoppning om att vinna över dennes anhängare när primärvalet väl är över.

Det kommer således att bli en debatt som faktiskt präglas mer av policyfrågor än den pajkastning som i stor utsträckning hittills präglar republikanernas race.

Åtminstone Clinton-Sanders emellan. De andra kandidaterna kommer förmodligen att attackera Bernie Sanders, och försöka utmåla denne som extremist, i förhoppning om att själva kunna slå sig fram till positionen som "det enda vettiga alternativet till Hillary Clinton".

Den demokrat som dock troligtvis i störst utsträckning kommer att vara slagpåse är dock vare sig Clinton eller Sanders, utan deras egen president Barack Obama. Och alla kandidater kommer med stor sannolikhet förklara varför de skulle vara bättre presidenter än sin egen nu rådande.

Ifråga om förberedelser har Hillary Clinton förberett sig i månader, på klassiskt debatt-pepp-vis, med låtsasdebatter mot skådespelande debattmotståndare.

Politico skriver dock här om hur Bernie Sanders började förbereda sig för knappt en vecka sedan och hur han vägrat göra några påhittade "träningsdebatter"; ej heller har han förberett några punsch-line:s riktade mot de olika motståndarna på debattscenen.

Vad han istället har gjort är att läsa böcker och tänka igenom policyfrågor. Debatten betraktar han inte som någon boxningsmatch utan som ett sätt att presentera sig för en bredare publik, då han fortfarande inte är så känd som han skulle kunna vara.

En person som inte kommer att delta på debatten är vice-president Joe Biden, men många bedömer att han kommer att fatta sitt slutgiltiga beslut om han ska ge sig in i racet eller ej, ganska snart efter debatten.

Här ett inslag på NBC inför denna första demokratiska primärvalsdebatt:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyKällor: Huffington Post, Variety, New York Times, Inquisitr, Newsmax

Se även tidigare inlägg:

Amerikanska Nyhetsanalyser - Sveriges bästa rapportör om USA-valet 2016

Inga kommentarer: