fredag 2 februari 2018

FBI:s elektroniska övervakning av Trump-rådgivare var politiskt motiverad

RYSSLANSDGATE Under fredagen släpptes ett kort och tidigare hemligstämplat memorandum skrivet av det amerikanska Representanthusets underrättelsetjänstkommitté. Dokumentet påvisar att en av Donald Trumps närmsta rådgivare avlyssnades under presidentvalskampanjen i vad som visar sig vara en bakomliggande politisk agenda inom FBI i samband med Rysslands-utredningen.

Under hösten 2016 ansökte och fick det amerikanska Justitiedepartementet under Barack Obama, samt FBI, domstolstillstånd att elektroniskt övervaka Carter Page, en dåvarande nära rådgivare till Donald Trump. Dock visar det sig att övervakningen var politiskt driven samtidigt som den godkändes på falska grunder. Memorandumet som nu släppts ifrågasätter legaliteten och legitimiteten bakom Justitiedepartementets och FBI:s agerande kring övervakningen och grunden för detta.

I januari 2017 publicerade den före detta brittiska MI-6-spionen Christopher Steele en rapport som försökte koppla Donald Trump till Ryssland i samband med presidentvalet. Rapporten betalades av Hillary Clintons valkampanj samt det Demokratiska partiet. Dock visade det sig snabbt att mycket av informationen var påhittad eller inte kunde bekräftas. Det visade sig även att Steele själv var en öppen Trump-hatare och var desperat att försöka få Hillary Clinton att vinna presidentvalet. Rapporten ingick i Steeles försöka att ogiltigförklara presidentvalet så att Trump aldrig skulle tillsättas.

Steeles rapport användes dock, trots att den till stor del var påhittad, som grund för Obamas Justitiedepartement och FBI att ansöka om, och slutligen bli beviljade domstolstillstånd, att få övervaka Carter Page elektroniskt, vilket inkluderar Pages telefonsamtal och annan kommunikation med Donald Trump. Utöver att den falska rapporten användes även Trump-hatande, vänsterliberala medierapporter i syfte att stärka trovärdigheten kring Steeles falska rapport, vilket i sin tur syftade till att övertyga FISC-domstolen att bevilja övervakning av Trumps nära rådgivare Carter Page. Att författaren av rapporten, Christopher Steele, hatade Donald Trump och ville se Hillary Clinton som president mörkades dock av Justitiedepartementet och FBI när de ansökte om övervakningstillståndet hos domstolen.

Det tidigare hemligstämplade memorandum som nu slutligen släppts av Representanthuset med stöd av Donald Trump visar att den elektroniska övervakningen av Carter Page som inkluderar kommunikation med Donald Trump högst sannolikt var olaglig eftersom den baserades på en nu bevisad falsk rapport och partiska mediarapporter där det Demokratiska partiet och Hillary Clinton stod för finansieringen.

Anledningen till övervakningen visar sig i sammanhanget vara politiskt motiverad och kopplad till den sk. "Deep State" där anhängare till det Demokratiska partiet och Hillary Clinton inom FBI och Justitiedepartementet hänvisade till falsk och partisk information för att kunna övervaka Donald Trump under presidentvalskampanjen.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: