lördag 3 februari 2018

Lita inte på något som svensk media rapporterar om Donald Trump

Både innan och efter det amerikanska presidentvalet 2016 pumpade svensk media ut anklagelser om hur eländigt allt skulle bli på grund av Donald Trump som president. Låt oss återbesöka några påståenden ett år efter Trumps tillsättning och se hur falskt svensk propagandamedia rapporterat om Donald Trump.
I min senaste krönika gav jag ett färskt exempel på hur svensk media som DN sprider fake news. Nedan är ett axplock av falska skrämselpropagandarubriker tagna från de största svenska medieaktörerna i samband med Donald Trump, de medieaktörer som på pappret borde ha mest kompetens, neutralitet och hederligthet men som i själva verket påvisar det rakt motsatta. Under varje rubrik påvisar jag även vad sanningen är med länkar till trovärdiga källor för att påvisa att svensk media pumpade ut fake news och skrämselpropaganda om Donald Trump som inte är förankrat i verkligheten. Kort och gott, nedan är en faktakoll och källkritik kring några diverse Donald Trump-rubriker hos de stora svenska medieaktörerna.
SVT-rubrik: ”Donald Trump är en rasistisk idiot”
SR-citat (minut 3): ”Han [Donald Trump] har tydligen bjudit in två föräldrapar vars döttrar dödats av ett ökänt kriminellt gäng.” “Han vill skydda vita amerikaner från migranter som kommer utifrån”.
Verklighet: Under Donald Trump upplever svarta och latinamerikaner i USA den lägsta arbetslösheten i landets historia. Donald Trump har erbjudit en väg till amerikanskt medborgarskap för närmare två miljoner illegala invandrare varav den överväldigande majoriteten av dessa är icke-vita. Föräldraparet Trump bjöd in vars döttrar mördades av illegala invandrade gängmedlemmar var alla svarta och inte vita och alltså tillhör de som Trump vill skydda från illegala kriminella invandrare.
Aftonbladet-rubrik: ”Så farlig blir världen om Trump vinner”
Sydsvenskan-rubrik: ”Trump farligare än krig med Kina”
Verklighet: Donald Trump har inte startat ett enda krig. Det finns inga bevis att världen blivit ”farligare” på grund av Donald Trump.
SvD-rubrik: ”Börsen öppnar nedåt – USA sprider oro”
Expressen-rubrik: ”Trumpskräcken tar tag i svenskarna”
Barometern-rubrik: “Ökad risk för instabil världsekonomi”
Verklighet: De tre stora börserna i New York Dow JonesNasdaq och S&P 500 har alla ökat kraftigt sedan Trump tillsattes. Även Stockholmsbörsen har gått upp. IMF har släppt rapporter att både det globala finansiella systemetoch världsekonomin fortsätter att stärkas samt att Trumps skattereform kommer att ha positiva effekter.
Expressen-rubrik“Så nära är Trump att ställas inför Riksrätt”
Verklighet: Hittils har Trump inte varit i närheten att ställas inför Riksrätt. Till och med den stora majoriteten avDemokraterna i Kongressen motsatte sig ett försök att ställa Trump inför Riksrätt med motiveringen att det inte finns några bevis överhuvudtaget att Trump begått fel som hamnar inom ramen för Riksrätt.
Aftonbladet-rubrik: “Trumps kopplingar till Ryssland, vad handlar det om? Det här!
DN-rubrik: “Uppgifter om rysk hållhake på Trump tas på stort allvar”
SvD-rubrik: ”Rapport: Putin hjälpte Trump vinna”
SVT-rubrik: ”CIA: Ryssland hjälpte Trump vinnavalet”
Verklighet: Trots långa utredningar av en specialgrupp har det i skrivande stund inte framkommit något bevis att Trump haft olagliga kopplingar till Ryssland eller att han samarbetat med Ryssland i syfte att vinna valet. Uppgifternaom Trumps påstådda samarbete med Ryssland som rapporten bygger på visade sig till stor del vara påhittade och ett beställningsjobb finansierat av Hillary Clinton och de Demokratiska partiet och skrivet av en individ som avskyr Donald Trump och aktivt arbetade för att han inte skulle bli president. Chefen för CIA under valkampanjen påpekade att det inte finns några bevis att Trump samarbetade med Ryssland och att rapporten som florerar i media som det påstås att 17 amerikanska underrättelsetjänster står bakom är falsk. En officiell rapport skriven av amerikanska underrättelsetjänster bekräftar att det inte finns några bevis att Ryssland hjälpte Trump vinna valet eller att hackning av valmaskiner förekom.
DN-rubrik:  “Trumps mentala hälsa en växande fråga”
Verklighet: Donald Trump genomgick nyligen en omfattande fysisk och psykisk läkarundersökning och resultatet är att hans hälsa är utmärkt och att han anses vara både fysisk psykiskt frisk för att kunna arbeta som president i flera år till. Många påståenden Trump gjort, till exempel i samband med den påstådda Ryssland-kopplingen, anses i media vara ”bevis” att trump är psykiskt sjuk då han målats upp som en galen konspirationsteoretiker. Det visar sig dock att Trump haft rätt i många av sina idiotförklarade påståenden, till exempel att FBI deltog i en politiskt motiverad komplott mot honom under valkampanjen.
Dagens Industri-rubrik“Trump åstadkommer ingenting – det är positivt”
Verklighet: Donald Trump har åstadkommit mer under hans första år som president än någon annan president sedan Andra världskriget. Trump har infriat otaliga vallöften i rask takt, stora som små, som till exempel historiens kanske största skattereform, massiva avregleringar, tillsättningar av ett betydande antal federala domare inklusive till HDoch migrationsdomstolar, vunnit viktiga juridiska segrar som till exempel i HD kring inreseförbudet, fått företag att dela ut ovanliga bonusar och löneökningar, fått storföretag att massinvestera i USA och transferera tillbaka pengar från utlandet. Listan är lång vad Trmp åstadkommit. Ni som är intresserade kan läsa mer i detalj vad Trump uträttathärhär och här.
Ja, vad mer kan man säga än att svensk media är fullständigt inkompetent och lögnaktig i sin rapportering om Donald Trump? Om det bottnar i ett medvetet skapande och spridning av fake news, hatstyrd rapportering eller bara ren okunskap vet jag inte. Det jag däremot vet är att svensk media har noll trovärdighet i ämnet Donald Trump och att läsare, tittare och lyssnare som tar del av svensk media absolut inte ska lita på någonting som rapporteras i just svensk media om USA:s president utan uppmuntras att först utföra noggrann källkritik, alltså att kontrollera uppgifterna med mer trovärdiga källor som inte inkluderar annan svensk media.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: