söndag 4 februari 2018

USA:s tio populäraste guvernörer är alla Republikaner

Häromdagen släpptes en rankningslista baserad på en opinionsundersökning hur populära de 50 delstatsguvernörerna i USA är i sina respektive delstater. De tio populäraste guvernörerna är alla Republikaner.

Den populäraste guvernören i USA är Republikanen Charlie Baker i Massachussetts som åtnjuter hela 69 procent popularitetsstöd i den annars vänsterliberala delstaten. De Republikanska guvernörerna i Maryland och Alabama rankas som andra och tredje mest populäraste i landet. Vänsterliberala Vermonts Republikanska guvernör rankas som den fjärde mest populära i landet.

I skrivande stund styrs 33 delstater av Republikanska guvernörer och 16 av Demokratiska guvernörer. Alaska styrs av en politiskt oberoende guvernör som tidigare var med i det Republikanska partiet.

18 guvernörer står inför omval i höstens mellanårsval. Av dessa är 12 Republikaner, 5 Demokrater och en är den politiskt oberoende guvernören. Av dessa 12 Republikaner är det endast två som inte får godkänt betyg av fler delstatsinvånare i jämförelse med underkänt betyg. De andra 10 får godkänt av ett betydande fler antal delstatsinvånare än de får underkänt av. Sannolikheten är därmed stor att många av dessa Republikanska guvernörer vinner sina omval i november.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: