söndag 3 juli 2011

The Hidden America: Hemlösa barn i USA

CBS 60 Minutes hade häromdagen ett inslag vid namn "The Hidden America" som handlar om fattigdomen i kölvattnet av de senaste årens stora recession, som gjort att USA fått en mängd hemlösa barn som tillsammans med sina familjer bor i husvagnar, temporära motell etc.

De som har hemmen kvar tvingas ofta läsa sina läxor under ficklampor eftersom elen stängts av då föräldrarna inte kunnat betala räkningarna. Andra har ofta upplevt hur det är att försöka somna hungriga och be om mat från kyrkor etc. Här är det mycket sevärda reportaget:



Europa och USA har olika mekanismer för att försöka bemöta fattigdom. Europa förespråkar statliga insatser - USA förespråkar ingen tillnärmelsevis lika övergripande statlig insats. Båda systemen har sina för- och nackdelar. En skillnad, som inte minst krisen i Grekland visat, är dock att medborgare i europeiska välfärdsstater ofta tenderar att tro att staten är en evighetsmaskin som alltid kan tillgodose medborgarnas välfärdsbehov om man bara vill eller prioriterar rätt. (Och som vanligt när dessa saker diskuteras kan det passa att påminna om att den europeiska välfärden kunde finansieras pg a att USA finansierade Västeuropas försvar).

I USA tror många inte detta, och när man växt upp i förhållanden där man aldrig tagit statlig hjälp som någon garanti för sin egen välfärd så har man också lärt sig att bygga upp sin tillvaro på sätt som gör att amerikaner förmodligen är bättre förberedda än européer att kunna ta hand om sig själva i tider när verkliga kriser verkligen uppstår.

Så har fallet också varit historiskt. Under 1930-talet var stora delar av världen drabbade av ekonomiska kriser. I somliga länder ledde detta till totalitära revolutioner där maktlystna härskare lovade bröd om folket bara gav dem makt. I USA - som drabbades hårdare av den ekonomiska depressionen än de flesta - fanns samma frestelse. Men det amerikanska folkets frihetstro, och tro på principerna i den amerikanska konstitutionen avvärjde de former av sociala omvälvningar som ägde rum i Europa som sedan lade grunden för såväl nazistiska som kommunistiska regimer.

Det är lätt att som europé uppväxt och van med statlig välfärd kritisera det amerikanska samhällsbygget när man ser reportage som detta. Men man bör då ha vissa saker i åtanke. I början av juni presenterades en rapport som visade att var fjärde svensk ungdom tyckte att det var ”ganska eller mycket bra” om Sverige var odemokratiskt och styrdes av en stark, diktatorisk ledare. Det viktigaste var att denne kunde garantera dem jobb och trygghet. I dagens Grekland protesterar unga mot sparpaket som man inte förstår, utifrån exakt ovan omnämnda princip att man tror att staten är en evighetsmaskin och att felet bara sitter i prioriteringar.

Europa har haft tider när sådana här tankegångar fått fäste förut. Situationer som lade grunden för totalitära krafter som sedan kastade in Europa i världshistoriens blodigaste krig. USA har också upplevt tider som dessa förut - tider där desperation också utmanade USA:s demokratiska grundvalar - men dessa skakades aldrig, till skillnad från Europa. Det kan vara värt att kommas ihåg.

Se även tidigare inlägg:

USA:s fattiga baksida 20090214

1 kommentar:

elina sa...

Mycket tänkvärt!