lördag 3 mars 2012

Iranierna går till val

Det iranska folket gick i går till parlamentsval - det första nationella valet sedan det omstridda valet 2009 där Mahmoud Ahmadinejad behöll makten och brutalt slog ned den demonstrerande gröna demokratirörelsen. Denna gång finns dock ingen riktig opposition att tala om - något DN skriver om i denna artikel - som konstaterar att något alternativ inte finns i detta val och mest handlar om maktbalansen mellan president Ahmadinejad och Ayatollah Kameinis falang:

Det prästdominerade väktarrådet har ett fast grepp om parlamentsvalet – den som inte är tillräckligt renlärigt ”islamisk” får inte ställa upp. Väktarrådet har avvisat närmare 2 000 av de kandidater som registrerat sig.

Med oppositionen avväpnad blir den mest intressanta valfrågan om de kandidater som är lojala mot den allerhögste ledaren, ayatolla Ali Khamenei, ska befästa sin makt eller om president Ahmadinejads falang ska få större inflytande.


Här har CNN också ett inslag om valen i Iran:



2009 stod Iran genom sina val i fokus för förhoppningar om demokratisering och öppenhet. Nu står landet tyvärr i fokus för ett annalkande hot om kärnvapen - en hotbild som helt överskuggar de riggade parlamentsvalen.

Källor: CNN

Se även tidigare inlägg:

Dödsdom mot iransk pastor upprätthålls 20120223

Iran fortsatt aggressivt - nya inspektioner verkar utsiktslösa 20120221

------------------

P1:s program "Konflikt" försvarar Obamas tama Irankritik 20090706

4 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=bM_si-JVfhI&feature=g-all&context=G28a7b4fFAAAAAAAAXAA

Ronie Berggren sa...

Det där hörde nog inte hemma iden här tråden, men tack för tipset - jag hade ännu inte fått ny som den där saken :) Publicerade just ett inlägg om det hela.

Anonym sa...

sant, men jag bara postade den under ett inlägg så att du skulle se det :) tack för en härlig blogg!

Ronie Berggren sa...

Inga problem, tack för tipset och för berömmet :)