måndag 5 mars 2012

John McCain manar till bombkampanj mot den syriska regimen

Den republikanske senatorn John McCain manade idag från senatsgolvet till en bombkampanj ledd av USA mot den syriska regimens styrkor för att stoppa Assad-regimens slakt av civila och på så sätt skapa skyddszoner för oppositionen. Här är en del av talet:



John McCain är en av USA:s mest kompetenta utrikespolitiska röster. Han hade rätt om Irak, rätt om Libyen och har oftast rätt om det mesta i de utrikespolitiska frågor där han verkligen engagerar sig. Medan Obama visat sig sakna känsla för var, hur och när amerikansk militär på bästa sätt bör sättas in - så har McCain haft en mycket skärpt förståelse av dessa saker. I sammanhanget passar förstås också den här bilden bra att påminna om - en bild med några syriska demonstranter den 16 december förra året:



Bush är borta men McCain är åtminstone kvar - och det är alltid något.

Källor: MSNBC, DN

Se även tidigare inlägg:

Amerikansk krigsjournalist dödad i Syrien 20120223

Hillary Clinton fördömer den syriska regimen 20120202

6 kommentarer:

Anonym sa...

McCain är en jubelidiot han är i utrikesfrågor rent hjärndöd, en riktigt krigshetsare som använder ordet terrorist i varenda mening för att kunna mana till sina krig.
Nu vill han gå in i ett land och hjälpa en förvirrad liten skara människor att med våld slåss mot en president som har över 80% stöd från sin befolkning. Det är vidrigt, Syrien står inför ett kuppförsök de har rätt att försvara sin nation, med detta uttalande från McCain står det klart att bakom oppositionen döljer sig västvärldens intressen, när det inte gått som man planerat det vill säga maskera ett kuppförsök till folklig resning tappar man tålamodet och vill nu direkt bomba Syrien.
Det handlar självklart inte om Syriens folket, de handlar som alltid om makt och pengar, om strategiska positioner innan ett eventuellt krig mot Iran.

Det är en sak att vara en jubelidiot som McCain det är en annan att som andre person tycka att McCain är kompetent. Frågan är vad det säger om dig.

Ronie Berggren sa...

Jag har hängt med i McCains utrikespolitiska åsikter sedan åtminstone 2004, och står kvar vid min ståndpunkt om att McCain är mycket kompetent.

Och jo; det handlar om det syriska folket.

Unknown sa...

Herregud...

McCain hade ratt om Irak? Om exakt vad? "The Surge"? Mahanda, men inte om det katastofala beslutet att invadera i the first place.

2008 verkade han mena att USA skulle ga i krig mot Ryssland, for Abchazien och Sydossetien... Detta ar kompetens?

Nu senast kritiserade han Obama for att denne inte okritiskt foljer den israeliska regeringens linje gallande Iran, utan istallet agerar utifran amerikanska strategiska intressen. Det sistnamnda sa givetivis inte McCain...

Ronie Berggren sa...

michael w,

ja, i synnerhet the surge - truppökningen i Irak. Men även i sin syn på det övergripande kriget mot terrorismen. Jag är, som du säkert vet, en stor fan av George W. Bushs politik - och därav gillar jag naturligtvis också John McCain.

Ifråga om Ryssland så varnade McCain länge för Putins härskarlystna ambitioner - med det sagt agerade Bush-administrationen helt rätt, med en blandning av försiktighet men samtidigt med tydliga markeringar mot intrånget i Georgien.

Gällande kritiken mot Obama-administrationens Iranpolitik instämmer jag själv helt och hållet. Obama har hanterat hela situationen dåligt från början av sin administration tills nu. Förhoppningsvis kan det hela lösa sig i alla fall - men Obama har gjort processen så mycket svårare. Så i det avseendet har jag inte heller särskilt mycket att invända mot McCains kritik.

Unknown sa...

Exakt vad har Obama gjort sa daligt ang Iran?

Ronie Berggren sa...

michael w,

jag anser att Obama gjort nästan allt fel gällande Iran från början till slut av hans administration. Hans inledande idé om att förhandla med Iran var dels naiv - och dels bortsåg idén från de tidigare åren under Bush - som tillsammans med EU också försökt förhandla med Iran. Obamas försök gav inga resultat mer än att demokratirörelsen i Iran lämnades åt sitt öde 2009 - och den kärnvapenlystna regimen blev kvar vid makten.

Därefter fortsatte Obama sträcka ut handen - men det gjorde ingen nytta. Först 2010 började Obama tuffa till sig, när -han- insåg att Iran var helt ointresserade av seriösa förhandlingar. Då hade han dock redan slösat bort ett års tid. Sedan dess har Obama rört sig i rätt riktning men det har gått alldeles för sakta.