måndag 12 mars 2012

Romneys delegatledning blir snart svår att slå

Mitt Romney har av många - inklusive av mig - betraktats som en svag frontrunner. Hans delegatledning har nu emellertid blivit så stor att han kommer att bli svår att slå, och många menar att det rent mattematiskt nu borde bli Romney som vinner nomineringen.

För att vinna nomineringen och bli partiets utvalda presidentkandidat krävs 1144 av sammanlagt 2286 delegater. Enligt CNN:s delegaträknare har Mitt Romney för närvarande 444 delegater, Rick Santorum 202, Newt Gingrich 115 och Ron Paul 66.

Det innebär att det är en ganska lång väg kvar för alla kandidater - men enligt beräkningar blir mattematiken för de svagare kandidaterna väldigt svår. Rick Santorum behöver vinna 65% av de återstående delegaterna för att kunna vinna nomineringen och Gingrich 70%. Romney måste också vinna över 50% av de kvarstående delegaterna. Den möjligheten ter sig för honom betydligt större och mer realistisk.

Vad Rick Santorum och Newt Gingrich däremot kan hoppas på är att vinna så pass många delegater att Romney inte får de 1144 delegater han behöver. Om detta sker finns möjligheten för en Brokered convention - där delegaterna på konventet i Tampa, Florida i sommar befrias från sina tidigare löften och får förhandla med varandra och rösta på vem de vill. I en sådan process kan Romney då förlora och te x Santorum vinna.

Detta scenario hoppas, enligt denna artikel i Politico, alla kandidater utom Romney på. Det återstår alltså att se hur saken kommer att sluta. Rent symboliskt kan dock noteras att det sista primärvalet hålls i Utah - mormonernas hemstat - den 26 juni. Det är en delstat som Romney helt säkert kommer att vinna, och det vore för hans del givetvis en ganska symbolisk seger om han med den delstaten skulle kunna passera 1144-strecket.

Mathias Sundin har förövrigt här en artikel på Newsmill där han menar att det hela nu är över, och att Mitt Romney har vunnit. Jag själv är inte lika säker men helt klart måste saker och ting börja förändras ganska drastiskt inom tämligen kort tid för att racet på allvar ska förändras till någon annan kandidat än Romneys tydliga förmån.

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

MtP: Rick Santorum - den politiska retoriken 20120311

---------------

Det republikanska primärvalet 2012 - bra saker att veta 20111112

Inga kommentarer: