söndag 4 mars 2012

Ryssland håller presidentval - Putin väntas segra

Idag håller Ryssland presidentval och Vladimir Putin förväntas bli segraren och kommer då att väljas till den nya förlängda mandatperioden på 6 år. Sedan parlamentsvalen i december där mycket indikerar på valfusk, så har dock livliga protester mot Putin gjort sig hörda runtom i Ryssland. Det lär dock inte förhindra Putins seger - den stora frågan är dock vad som kommer att hända efter att han beträtt makten? Om demonstrationerna mot honom fortsätter, kommer han då att slå ner demonstranterna med våld eller kommer han att gå med på någon form av kompromiss eller genomdriva reformer i mer demokratiserad riktning?

Det finns oppositionspartier som de senaste veckorna gjort sig hörda. Här har CNN ett inslag om det ryska kommunistpartiet och dess ledare Gennady Zyuganov, som såväl blickar tillbaka till ett svunnet förflutet, som fram mot en kommunistisk era utan de negativa delarna från partiets förflutna:



Och den roligaste av alla de ryska kandidaterna - miljardären och ägaren till basketlaget New Jersey Nets, Mikhail Prokhorov, som rappade på engelska i rysk TV:



Helt klart har Ryssland kandidater med just den attityd Putin inte har: en avslappnad sådan.

Källor: DN, DN

Se även tidigare inlägg:

Den ryska anti-amerikanismen 20120216

Putin ställer upp i ryska presidentvalet 20110924

Putin i hård retorik mot USA 20110802

Inga kommentarer: