fredag 2 mars 2012

Stor kritik mot Rush Limbaugh för nedsättande uttalande

Debatten om religionsfrihet och preventivmedel som på allvar började med att president Obama beslöt att påtvinga katolska organisationer att betala för sjukförsäkringar som också innefattade preventivmedel - något som går i direkt konfrontation med Vatikanens läror - har gått vidare i olika riktningar.

På somliga håll har en mer aggressiv kritik mot kvinnors generella rätt till preventivmedel uppkommit. De senaste dagarna har den konservative radioprataren Rush Limbaugh kommit under stark kritik för att ha kopplat den unga kvinnliga studenten Sandra Flukes "behov" av preventivmedel till ord som "slut" och prostituerad.

Här har MSNBC ett sammanfattande inslag om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här också CNN med ett annat inslag:



Och MSNBC en gång till:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Republikanerna behöver, i synnerhet inför höstens val, visa väljarna att de inte är kvinnofientliga. Rush Limbaugh gör jämt och ständigt provocerande uttalanden - uttalanden som vänsterkritiker (inte minst svenska sådana) som -inte- lyssnar på hans show alltid gör en större sak av än vad de borde göra (Trots att vänstern har sina egna minst lika extrema och otrevliga karaktärer, som Kieth Olbermann). Republikanerna bör därför ha en viss distans såväl till Limbaugh-kritikerna som till Limbaugh själv. De första tar alltid första bästa tillfälle att kritisera Limbaugh och framställa honom som någon slags "mönsterbild" av republikansk extremism - och Limbaugh själv lägger titt som tätt upp för dem att göra just detta, pg a sin uppblåsta och tämligen otilltalande personlighet. Det i sig gör honom dock inte till någon extremist eller fanatisk galning, vilket man också bör komma ihåg, och ofta framför Limbaugh många mycket viktiga poänger (som de flesta tyvärr missar då de mest fäster fokus vid hans provocerande språkrbuk).

Med det sagt gick Limbaugh för långt - i synnerhet pg a att det rörde sig om kritik mot en enskild person, en ung studerande kvinna som känner att hon vill göra sig hörd. Det vore en helt annan annan sak om det rörde sig om en folkvald kongresspolitiker - men nu gjorde det inte detta, och Limbaugh borde ha valt sina ord betydligt bättre.

Debatten om preventivmedel har från båda håll missat några viktiga poänger: vänstern anser på allvar att katolska organisationer verkligen bör förbindas till att täcka preventivmedel i sina sjukvårdsförsäkringar - något sådana organisationer givetvis inte bör tvingas göra, då dessa saker strider mot några elementära delar av katolska kyrkans läror. Obama borde naturligtvis aldrig har utfärdat sitt tvingande mandat och republikanerna gör helt rätt i att i religionsfrihetens namn gå ut till katolska kyrkans försvar. Något som behövs mer än någonsin.

Med det sagt är och bör människor vara fria i att praktisera sin sexualitet helt så som de själva vill utan fördömanden och pekpinnar - och deras rätt att göra det bör också respekteras. Det tycker även republikanerna, även om Rush Limbaugh med uttalanden som de ovan gör det svårt att förstå detta. Och hans uttalande utgör enligt min bedömning en god grund för Sandra Fluke att vilja bli nästa generations Rachel Maddow. Vilket knappast var Limbaughs intention - men med stor sannolikhet blir konsekvensen av hans agerande.

Demokrati handlar inte om att alla ska tycka likadant. Det handlar om att individer och grupper som tycker olika likväl ska kunna leva fredligt under ett gemensamt samhällsstyre. Det är något USA lyckas implementera bättre än något annat land på jorden - och mycket bättre än vi i Sverige, där media och politisk styrning överlag vill att folk ska tycka samma sak om det ena eller det andra.

I det fall som nu är aktuellt i USA innebär det följande: att katolska organisationer ska kunna bedriva sin verksamhet utifrån sin kyrkas läror utan statlig styrning eller inblandning eller inkräktande på deras religiösa läror. Vilket innebär att katolska organisationer aldrig ens borde behöva konfrontera en regering som anser sig ha rätt att tvinga dem att på ett eller annat sätt behöva bekosta preventivmedel.

Men det innebär också att en ung student, vars föräldrar naturligtvis bör vara stolta över en dotter som vågar stå för vad hon tycker och göra sig hörd i nationell media, inte borde behöva få sitt mod att prata om dessa saker beskrivet med de ord som Limbaugh använde sig av.

Se även tidigare inlägg:

Rush Limbaugh och Jeremiah Wright 20090305

Inga kommentarer: