fredag 14 januari 2011

Amerikaner tror sig vara bräckta av Kina

SVD har här en intressant artikel som förklarar att majoriteten av amerikaner tror att USA är ekonomiskt bräckt av Kina. 47% av den amerikanska befolkningen tror att Kina är världens största ekonomi. Så är inte fallet - men bara 31% av amerikanerna vet att USA är störst, enligt en undersökning av The Pew Research Center, som citeras i SVD.

Amerikaner anser också att Kina utgör det största hotet mot amerikansk säkerhet - större än både Nordkorea och Iran. Kina har ersatt tidigare Sovjetunionen och Japan som USA:s främsta rival om att vara den dominerande (ekonomiska) världsmakten. Det till trots är 49% positiva till Kina som land, och 36% negativa. Det kan jämföras med te x Tyskland där 61% är negativa och bara 30% positiva

Hur är då det verkliga förhållandet gällande ekonomin?

USA:s ekonomi är tre gånger större än Kinas, och USA har tio gånger större BNP. Att amerikaner dock inte förstår det må måhända vara felaktigt, men det visar också att USA är underskattat, medan Kina är överskattat - både som ekonomisk och militär stormakt. I Kina råder numera samma slags vanföreställning: den att Kina är på väg att bli större och mäktigare än USA - något som gett den kinesiska regimen mod att provocera omvärlden på lite nyare sätt än tidigare - både ekonomiskt och militärt.

Det bör dock kommas ihåg att medan Kina fokuserat på att bräcka USA, så har USA hittills inte i någon högre utsträckning fokuserat på att kontra Kina. Om det görs talar det mesta (inklusive USA:s ekonomiska övertag) för att USA kommer att gå segrande ur en sådan kamp. En sådan konfrontation är dock inte önskvärd - och av just den anledningen bör USA verka för att avväpna myten om Kinas tilltagande / eller mer bestämt övertagande maktställning. Om Kina förstår att USA inte kommer att knäckas, och inte kommer att försvinna från Asien - så kommer Kina - som är en diktatur med ideologiska expansionsambitioner - att hålla sina imperialistiska impulser i styr på ett sätt som de för närvarande inte längre anser sig behöva göra, pg a en alltmer tilltagande tro att ingen kan stoppa dem.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

USA tänker kontra Kinas upprustning 20110109

2 kommentarer:

Anonym sa...

EU är världens största ekonomi enligt International Monetary Fund

Lincoln sa...

Det han missar är är att 70% av USA:s BNP är konsumtion. För att förstå hur det kommer sig måste man i sin tur veta hur den "free ride" som det innebär att ha världens reservaluta. Jag skrev om de här:
http://parasitstopp.wordpress.com/2011/01/10/konsten-att-bli-en-ny-hitler/

USA har bara en massa finansiella produkter samt en krigsindustri som det exporterar. Bara krigsindustrin är reell. Sen har de i och för sig en anfallsarmé som har kunnat banka skiten ur alla som vågat vägrat acceptera dollar som världsvalutan.