onsdag 16 november 2011

Obama i Australien - pålyser amerikansk militärnärvaro

President Obama har fortsatt från APEC-mötet på Hawaii till ett besök i Australien - vilket är hans första besök i landet i egenskap av president, där han bland annat presenterade ett förslag om ökad amerikansk militärnärvaro i landet.

USA:s allierade i Asien är oroade över att den ekonomiska situationen i USA ska få amerikanarna att lämna Asien, där ett växande Kina betraktas som ett allt större hot. Obama ämnar dock stärka den amerikanska positionen från Australien och pålyste tillsammans med Australiens pro-amerikanska premiärminister Julia Gillard om att upp emot 2500 amerikanska marinsoldater ska stationeras i norra Australien med början nästa år.

Obama välkomnade Kinas växande tillväxt, men sa "with their rise come increased responsibilities. It's important for them to play by rules of the road."

Här rapporterar CNN om besöket:



Här är ett nyhetsinslag om säkerhetsavtalet:



Och här är presskonferensen med president Obama och premiärminister Gillard där Obama pålyser avtalet:



Initiativet är mycket välkommet. Australien är en av USA:s viktigaste allierade i Asien och stärkta relationer länderna emellan är av högsta vikt för att skapa trygghet för de asiatiska demokratier Kina på sikt onekligen utgör ett hot mot. Australien och USA delar förstås också en historisk anglo-saxisk koppling som också gör relationen naturlig på ungefär samma sätt som USA:s relation till Kanada.

Mitt eget intresse för relationen mellan USA - Australien började förstås med George W. Bushs vänskap med premiärminister John Howard - en vänskap som Julia Gillard också tycks arbeta för att stärka. Hon höll tidigare i år ett mycket pro-amerikanskt tal inför den amerikanska kongressen, som rekommenderas.

Här har German Marshall Fund of the United States också en publikation om alliansen länderna emellan där man argumenterar för att relationen USA-Australien kommer att bli USA:s viktigaste allierade i Asien och att det kommer att vara av positiv innebörd för hela regionen.

Källa: Fox News

Se även tidigare inlägg:

Obama öppnar APEC-konferens i Hawaii 20111113

Obama på väg mot Asien - stilla havet 20111111

------------------

Julia Gillard talar inför Kongressen 20110310

Inga kommentarer: