söndag 21 juni 2009

Iran och Obama-fenomenet

Det är intressant att se i hur stor utsträckning reformrörelsen i Iran har inspirerats av Obama. Nedan följer ett klipp på iran-amerikanska demonstranter utanför Vita Huset, som önskar frihet och demokrati i Iran och ropar "Yes We Can!" Liknande tendenser kan också ses inne i själva Iran där demonstranterna i likhet med Obamas presidentkampanj, har organiserats genom just Facebook, Twitter och Internet-teknikens fördelar på ett, för en diktatur, lika banbrytande sätt som Obamas kampanj gjorde det i en demokrati.

I sin bok "Det amerikanska löftet" gör den svenske författaren Martin Gelin en intressant distinktion mellan personen Obama och fenomenet Obama (Boken rekommenderas, om man bara kan ha överseende med de felaktigheter han skriver om Bush och Republikanerna - men det kan man ha, eftersom Gelin till skillnad från svensk media överlag inte försöker dölja att han faktiskt har starka åsikter om saker och ting). En distinktion som i situationen med Iran syns väldigt tydligt. För medan fenomenet Obama (hans presidentkampanj, personlighet och idealistiska retorik) har inspirerat en demokratirörelse i ett av världens mest hårdkontrollerade länder, så är personen Obama tämligen tystlåten. Man behöver inte ha hängt med länge i Obamas karriär, eller kunna exceptionellt mycket om amerikansk historia för att förstå att Obama inte är någon idealist i praktiken utan en klassisk maktrealist ända ut i fingerspetsarna där "smart diplomati" är viktigare än eviga principer - men sällan har det stått lika tydligt som nu. Ett faktum svensk media har hållit sig ytterst passiva till att analysera.

Här är klippet från demonstranterna utanför Vita Huset:Och här är ett annat inslag om situationen i Iran och Internets betydelse för demonstranterna:Se även tidigare i Iran:

Apokalyptisk islam och iransk Shi'ism 20090621

Obama skärper tonen mot Iran 20090620

Representanthuset röstar igenom resolution om Iran 20090619

John McCain kommenterar Obamas minskade popularitet
20090619

Ali Khameni predikar enhet inför det iranska folket 20090619

Inga kommentarer: