fredag 19 juni 2009

Ali Khameni predikar enhet inför det iranska folket

Ayatollah Ali Khameni predikade under dagens fredagsbön enhet inför folkmassan som samlats i Teheran. Han förklarade att valresultatet var tydligt - att lagen inte tillät valfusk, och att även om det förekommit i vissa fall, hur skulle man kunna förklara de 11 miljoner fler röster Ahmadinejad fått? Det var en "definitiv seger".

Han sa vidare att protesterna måste upphöra, och att oppositionen måste driva sina klagomål inom ramarna för det prästledda systemet, och om demonstranterna inte upphörde så skulle de hållas ansvariga.

- Väktarrådet har gått med på att undersöka vissa delar av valresultatet. De får gärna räkna om dessa röster i närvaro av presidentkandidaterna. Detta kommer att ske med hjälp av lagen men jag kommer aldrig att acceptera olagliga interventioner. De politiska ledarna är ansvariga för allt blod som kan flyta, sa han, enligt DN, med hänsyftning till oroligheterna i Teheran, som skakats av de värsta demonstrationer sedan revolutionen 1979.

Han förklarade också att utländska makter försökte lägga sig i Irans egna affärer, och att folket manipulerades av dessa. Somliga i skaran ropade: "död åt Israel, USA och Storbritannien".

- Jag uppmanar alla att hålla sig lugna, att inte spela våra fiender i händer, att se de sanna ansiktena hos våra fiender som lurar likt hungriga vargar bakom sina masker av diplomati. Framträdande västerländska diplomater har redan tagit av sig sina masker, sa han. De mest illasinnade är Strobritanniens regering, sa han vidare.

Han förklarade också att valet var ett tecken på enhet, inte på oenighet och sa:

- Det handlar inte om en valkampanj som den beskrivits i sionistiska medier, i USA eller Storbritannien, där en kamp skulle ha pågått mellan krafter utanför och innanför etablissemanget, nej det var en valkamp mellan kandidater inom etablissemanget. Jag känner kandidaterna väl och är inte motståndare till det islamiska samhället. Det handlar inte om antirevolutionära element.

En analys som även västerländska bedömare anser stämma, eftersom alla kandidaterna verkar inom den islamiska republikens ramar - men där det likväl står tydligt vilken sida de som hoppas på verklig demokrati står på. Något som är viktigare än kandidaternas egna positioner.

Han förklarade också hur viktigt islam var för Iran, och hur korrumperade andra länder var, genom att hänvisa till Davidsekten i Waco, Texas som 1993 stormades av FBI. På slutet av talet - som var Ali Khamenis första offentliga framträdande sedan oroligheterna i Iran börjat i kölvattnet efter det omtvistade valet, så ropade folkmassan att de var beredda att ge sina liva för sin ledare. Något som påminde om Ayatollah Khomenis dagar när religiös fanatism och ledardyrkan fick hjärntvättade ungdomar att frivilligt åka ut till fronterna för att delta i kriget mot Irak.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Sarkasm om Obamas Iran-position 20090618

Obamas Iran-dilemma 20090617

Inga kommentarer: