måndag 22 juni 2009

DN kritiserar Joe Bidens anti-Pirate Bay-kamp

Det är inte varje dag svensk media höjer kritiska röster om Barack Obama eller dennes administration. Men DN har här en mycket kritisk artikel om USA:s vice-president Joe Biden.

Artikeln berättar hur Joe Biden fyra dagar efter tingsrättsdomen mot Pirate Bay deltog i en middag i Washington anordnad av den amerikanska filmindustrin. Biden lovade då att tillsätta "rätt person" som ny chef för USA:s immaterialrättsmyndighet.

Artikelförfattaren Kjell Häglund skriver:

"Joe Biden må ha fått sitt jobb för sin ”utrikespolitiska rutin”, men även när han ledde senatens utrikespolitiska kommitté ägnade han sig nästan uteslutande åt skiv- och filmindustri-lobbying, och backade upp så många teknik- och integritetsfientliga lagförslag att världs­ledande teknologimediakoncernen CNET listade honom som en av USA:s farligaste politiker.

Biden har konsekvent legat i linje med filmindustrins mest aggressiva önskemål – velat kriminalisera ­regionfria dvd-spelare och mp3-spelare, tvinga internetleverantörer jaga pirater, få staten att finansiera filmindustrins rättegångskostnader i stämningsmål mot fildelare, legalisera underhållningsindustrins användande av hemliga spiontrojanprogram.

Barack Obama behövde Biden i valrörelsen. Det verkar som om Biden i gengäld bett om kontroll över Vita husets immaterialrättspolitik – och fått ett carte blanche."


Artikeln berättar vidare hur Biden gett mängder av fd skivindustrilobbyister jobb på Justitiedepartementet. Artikeln fortsätter:

"Det är alltså bara månader kvar innan många av de industri-hökar som de senaste åren jobbat heltid med att stämma ensamstående mammor, pensionärer och universitetsstudenter på mångmiljonbelopp för obevisad fildelning kan hänge sig åt samma hetsjakt direkt från det amerikanska justitiedepartementet. Vars immaterial­rättsfixering dessutom går tvärt emot det som fick teknologi-USA att sluta upp bakom Obama, nämligen hans löfte om att ”reformera upphovsrätts- och patentlagarna till förmån för medborgarna”. Något Biden ofta fått frågor om men vägrat besvara."

Artikeln försvarar sedan president Obama och säger att denne har andra frågor att tänka på, men att situationen chockar och att tanken på att Biden får härja fritt i frågan är skrämmande. Artikeln avslutas sedan så här:

"Oron hos amerikanska teknologi- och konsumentorganisationer har övergått i ångest. Joe Biden blir en farligare vicepresident än Dick Cheney."

Utöver det som sägs i DN:s artikel så har jag ingen koll på Bidens syn på Internet-integritetsfrågor. Det enda jag skulle kunna säga om saken är att ställa frågan om killen som gjorde sig känd för att plagiera den brittiske politikern Neil Kinnocks tal (vilket Biden gjorde i slutet av 1980-talet), verkligen är rätt man att leda en immaterialrättsmyndighet?

Källa: DN

Inga kommentarer: