fredag 19 juni 2009

USA övervakar nordkoreanskt skepp

Förra veckan röstade FN igenom sanktioner (resolution 1874) mot Nordkorea som bland fastslår att Nordkorea inte får exportera vapen eller delar som kan användas för att utveckla kärnvapen. Den amerikanska marinen håller nu ett nordkoreanskt skepp under uppsikt som i onsdags lämnade landet och verkar vara på väg mot Singapore. Det nordkoreanska skeppet heter Kang Nam - det amerikanska skeppet som bevakar det heter USS John McCain - uppkallat efter såväl senator John McCain som hans far.

USS John McCain kommer dock inte att borda det nordkoreanska skeppet utan medgivande från FN:

- Resolutionen från FN:s säkerhetsråd inkluderar inte möjligheten att borda fartyg utan medgivande, säger amiral Michael Mullen, ordförande för Joint Chiefs of Staff som är en kommitté bestående av försvarsgrenscheferna i den amerikanska försvarsmakten, citerat av CNN i DN.

Nordkorea har dock meddelat att alla försök att stoppa deras fartyg kommer att betraktas som en krigshandling och lovade en hundra- eller tusenfaldig vedergällning om de provocerades. MSNBC har här ett inslag om situationen:Källor: DN, Fox News

Se även tidigare inlägg:

Anhöriga till de av Nordkorea dömda journalisterna talar ut 20090619

USA förbereder Hawaii för Nordkoreanska missiler 20090619

Inga kommentarer: